Helyi közélet

2018.09.14. 19:00

Szigorúan ellenőrzött nyomatok a Miskolci Galériában

Miskolc - Azt gondolnánk, hogy a szocreál művészetét már jól ismerjük. Pedig a festészet és szobrászat mellett eddig alig esett szó a grafikai művészetekről.

Miskolc - Azt gondolnánk, hogy a szocreál művészetét már jól ismerjük. Pedig a festészet és szobrászat mellett eddig alig esett szó a grafikai művészetekről.

A Miskolci Galéria kiállítása a magyar grafikatörténet kevéssé ismert korszakát, az ötvenes éveket mutatja be. Olyan korszak volt ez, amely nagyvonalúan támogatta a politikai agitáció szolgálatába szegődő művészeteket, így a grafikának is sosem látott széles közönséget biztosított. A sokszorosított grafika jól illeszkedett a szocialista kultúrpolitika programjába, hiszen alkalmas volt közérthető, ideológiailag agitatív jelenetek nagy példányszámú, olcsó terjesztésére.

Az elvárások sematizmusa ellenére az e korszakban készült grafikák sokszínűen gazdag képet mutatnak. A fametszetek, rézkarcok és litográfiák kivitele professzionális, stílusa változatos, amely az egyéni jegyeket sem nélkülözte. Ekkor készültek Domján József ragyogóan színes fametszetei, Würtz Ádám németalföldi mesterekkel versengően részletes rézkarcai, Koffán Károly rejtelmesen melankolikus önarcképei. Még a „szigorú szocreál” derékhadához sorolható művek is betekintést engednek egy nehéz korszak mindennapjaiba, álmaiba, önámító hazugságaiba. A realista diktátumon pedig lassanként rést üt a fiatal generáció, teret foglalnak a grafikákon Kondor Béla angyalai, Gross Arnold tündérkertje, Maurer Dóra groteszk munkás hada és Csernus Tibor szürreális tájai. Ők készítik elő a hatvanas évek grafikai fellendülését, a magyar grafika virágkorát.

A tárlat nyolc közgyűjteményből és számos magántulajdonból mutat be csaknem 200 grafikai művet. A kiállítás megnyitójához kapcsolódón a korszak grafikáját tárgyaló művészettörténeti tanulmánykötet jelenik meg. (A Miskolci Galéria ismertetője)

ÉM


Kiállítás a Miskolci Galériában

Magyar sokszorosított grafika 1945–1961 között

Megnyitó: szeptember 21., péntek 16.00 óra

Kurátor: Révész Emese

Tudományos tanácsadó: Pataki Gábor

Szervező: Madarász Györgyi

Megnyitja: Mélyi József művészettörténész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában