Helyi közélet

2018.09.21. 14:45

Mottójuk ez volt: A győztes oldalán

Telkibánya - A küzdelemről szólt az ifjúsági nap, ahogy az élet is.

Telkibánya - A küzdelemről szólt az ifjúsági nap, ahogy az élet is.

Különleges Református Ifjúsági Napra várták a fiatalokat szeptember elején Telkibányára. A nap nemcsak változatos programokat kínált, de tartalmas mondanivalóval is gazdagította a résztvevőket. A nap főszervezője Szalay László Pál, Telkibánya református lelkipásztora volt, akit már jól ismerhetnek olvasóink, hiszen korábban bemutattuk őt lapunkban, és vendégjegyzetei is sűrűn jelentek meg az Észak hasábjain.

Azt szerettem volna, ha a napnak valamilyen eszmei háttere is van.” Szalay László Pál

Megszólítani őket

Az ifjúsági nap kapcsán elöljáróban elmondta: országszerte szinte minden gyülekezetben felmerül a kérdés, lesz-e utánpótlás, és hogy hol és hogyan lehet megszólítani a fiatal korosztályt. Az egyháznak ugyan vannak olyan alapvető feladatai mint az iskolai vagy óvodai hitoktatás, a gyülekezeten belüli vallási nevelés, ahol a felekezetek elérik az ifjúságot, de ezenkívül egyéb programokra is szükség van. Ilyenek a kirándulások, a társaskörök, a különböző képzések, táborok vagy például a közelmúltban megrendezett ifjúsági nap is.

– Azt szerettem volna, ha a napnak valamilyen eszmei háttere is van. Véleményem szerint nem elég, ha csupán szórakoztató elemekből áll egy rendezvény, annak mindig valamilyen pozitív üzenetének is lenni kell. „A győztes oldalán” – ez volt a mottónk. Azért épp ez, mert a fiataloknak szükségük van a győzelemre, hiszen az életük tele van küzdelmekkel. Küzdeniük kell az érvényesülésért, azért, hogy családjuk legyen, majd hogy azt egyben tudják tartani. Sokszor vesztesként élik meg a velük történteket. A rendezvény gondolati csírája tehát az volt, hogy hogyan lehet győzni: győzni a fizikális valóságban és győzni a lelki világban. A témával kapcsolatban egy logót is készíttettünk, mely egy oroszlánt ábrázol. Ez a Jelenések könyvében található igére utal: „Íme, győzött az oroszlán Júda törzséből…” Az oroszlán Jézus Krisztust szimbolizálja, mert Jézus győztes, aki megvívta a harcot, és segít bennünket is a magunk küzdelmeit megvívni. Ez a logó került aztán a plakátokra, a meghívókra, a honlapunkra és a közösségi oldalunkra. Ez azért volt fontos, mert a nap programelemeit a harc, a küzdelem témájára fűztük fel – jelezte a lelkipásztor.

Mátyás és a sakk

A programokról szólva elmondta: az egyik főbb vonal Mátyás király volt, hiszen az ő kora a haza védelméről, a végvári harcokról szólt. Telkibánya pedig oly módon kapcsolódik az uralkodóhoz, hogy a település határában található Mátyás király kútja és a legendák szerint itt van Szép Ilonka sírja.

– Az ifjúsági napra reneszánsz zenészeket hívtunk el, akik korabeli hangszereken játszottak, középkori harcosok vonultak fel teljes díszben, de nyílt egy Mátyás királyról és koráról szóló kiállítás is. A fiatalok megtekinthették Mátyás halotti pajzsának és a kálvária keresztjének másolatát is. Kézbe foghattak egy korabeli buzogányt, valamint előadások hangzottak el a történelmi korról. Telkibánya ugyan messze van az ország központjától, de Mátyás király kedvelte ezt a vidéket, gyakran járt ide vadászni. Szerettem volna, ha érzik a fiatalok, hogy ez a régió is, mi is fontosak voltunk az ország vezetői számára – fogalmazott László azzal folytatva, hogy a küzdelem témához egy másik kiállítás és programsorozat is kapcsolódott. Ez pedig a sakk, hiszen a 64 mező is egy küzdőtér. Másrészt Lászlónak szívügye a szellemi sport, hiszen édesapja tehetséges sakkozó volt. Az ifjúsági napra meghívták Gledura Benjámin 19 éves olimpikont, aki szimultánt játszott a fiatalokkal. Ezenkívül sakk-kiállítást rendeztek, ahová sikerül elhozni Polgár Judit Sakkpalota programjának óriás sakk-készletét, valamint a Művészetek Völgye Fesztiválon is bemutatott sakk-kiállítás anyagát. Ráadásként még Sógor Árpád kolozsvári családterapeuta tartott előadást a sakk és az életcsaták párhuzamáról.

– Úgy gondoltam, ezek a programok felkelthetik a fiatalok érdeklődését akár a sakk iránt – mondta a lelkipásztor, hozzátéve: ezeken kívül ifjúsági zenekarok fellépése, filmbemutató, nemzetközi modellel szervezett beszélgetés, könyvbemutató és megannyi program várta a résztvevőket. Sokat köszönhet a rendezvény Telkibánya önkormányzatának, akik e nemes ügy mellé álltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában