Helyi közélet

2018.09.30. 21:47

360 fokos videó: Kastélyból lett szociális és közösségi központ Hernádnémetiben

Hernádnémeti - Hernádnémeti egyik szimbolikus épülete az 1929-ben épült Munk-kastély. Történetében nincs semmi bulvárlapokba illő, hiszen a környék egyik tehetős családja építtetett magának egy grandiózus lakhelyet, mely ugyan gyönyörű, de művészettörténetileg sem kiemelkedő. Igazán izgalmassá az teszi, hogy az eltelt közel 90 év alatt állva maradhatott, sőt, mára új funkciót kapva a település egyik központi helyszíne.

Hernádnémeti - Hernádnémeti egyik szimbolikus épülete az 1929-ben épült Munk-kastély. Történetében nincs semmi bulvárlapokba illő, hiszen a környék egyik tehetős családja építtetett magának egy grandiózus lakhelyet, mely ugyan gyönyörű, de művészettörténetileg sem kiemelkedő. Igazán izgalmassá az teszi, hogy az eltelt közel 90 év alatt állva maradhatott, sőt, mára új funkciót kapva a település egyik központi helyszíne.

A közelmúltban fedeztük fel a Munk-kastélyt, amikor éppen a parkját újították fel önkéntesek. Nem egyedülálló jelenség, hogy épületek új funkciót kapnak, de az igen, hogy egy nagyjából 3500 lakosú- borsod-abaúj-zemplén megyei településen nem csupán megmaradhatott, de aktívan, közösségi élettől telve működhet egy korábbi kastély.

A tehetős földesúr

Ennek a jó példának néztünk kicsit utána 360 fokos kameránkkal, Orosz Zsolt polgármester segítségével. Ő mesélt röviden a Munk-családról is, illetve Munk Györgyről, aki építtette a kastélyt. A környék egyik legjelentősebb gazdálkodója volt a maga korában, egy "mezőgazdasági szakember" - ahogy a polgármester fogalmaz. Hatalmas területeken birtokolt gyümölcsösöket - és állatokat tartott - a település szélén állítólag ma is áll az a "bikaólnak" nevezett épület, ahol a jószágokat tartották. Majd tovább sorolja a polgármester, hogy a kastélyterületen álltak különböző gazdasági épületek és még egy jégverem is.

Munkék tehát tőkeerős gazdálkodó család voltak sok-sok alkalmazottal, akiket megannyian ismertek a településen és a környéken is. A II. világháborút követően az elitellenes, államosító rendszer áldozatává vált a család: földjeiket elveszítették, ahogy a kastélyt is, ők pedig az Amerikai Egyesült Államokba emigráltak (más források szerint Kanadába). Utóbbira később sem formáltak igényt a leszármazottak, így az a település tulajdonába szállt.

Az 1950-es évektől az épület iskolaként működött. A polgármester hangsúlyozza, hogy ezt szerencsés fordulatnak tekinthetjük, hiszen nem lett úrrá rajta az enyészet, illetve nem hordták szét tégláról téglára. Az eredeti berendezési tárgyakról nincsenek információk, de a szerkezet ép maradt - leszámítva a természetesnek tekinthető korróziót.

Viszonylag jó állapotban megmaradt a tetőt belülről díszítő kazettás famennyezet, ami művészileg is megsüvegelendő munka. A képek hernádnémeti motívumokat és a család hétköznapi pillanatait örökítik meg.

A hernádnémetieket szolgálja

A település 2004-től több pályázatot nyújtott be a felújításra, amelyeknek köszönhetően sikerült szebbé tenni az épületet. Konyhát építtettek mellé, ahol most a szomszédos általános iskola tanulói is étkeznek. Azóta pedig szociális és közösségi központként funkcionál a Munk-család egykori lakhelye.

Úgyhogy az épület nem csupán megmaradt, de élettel is teli: az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT) Cseperedő Gyerekházzal és Vidám Nagyikkal várja a lakosokat - sok más program mellett. Az udvaron kemencét alakítottak ki, ami az összközösségi rendezvényeken tesz jó szolgálatot; mert a kastély és annak parkja a települési nagyrendezvények helyszíne is.

Mindez alátámasztja azt a jó példát, amit a hernádnémeti Munk-kastély képvisel a funkciótlanná vált épületek sorában. Sikerült a település központi helyszínévé alakítani, talán szimbólumává is. Orosz Imréné Enikőt, az IKSZT vezetőjét arról kérdeztük, hogy sikerült-e "belakniuk" az épületet. Lelkes válasza az volt:

„Hogyne laktuk volna, szerintem már ki is nőttük...hiszen itt minden nap történik valami.” - amivel kiválóan összefoglalta a sikeres funkcióváltást.


Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank" rel="noopener">A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában