Helyi közélet

2018.08.09. 11:25

A várakozás is izgalmas lesz Miskolcon

Miskolc - Jövő tavasszal indulhat el a lillafüredi kisvasút Dorottya utcai élményterének kivitelezése.

Miskolc - Jövő tavasszal indulhat el a lillafüredi kisvasút Dorottya utcai élményterének kivitelezése.

Folyamatosan zajlik a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) és a Kassai Gyermekvasút „RailGate” fantázia­nevű határon átnyúló közös projektjének megvalósítása. Vereb István, az Északerdő Zrt. kommunikációs tanácsadója elmondta, magyar oldalon a projekt részeként a Dorottya utcai végállomás peronját és utasfogadó terét korszerűsítik, és egy historikus „kis-zárt” replika személykocsit építenek meg.

A kassai és a miskolci társaság erősíteni kívánja majd egymást.” Vereb István

– Az erdészeti cég projekt­csapata jelenleg az ezekkel kapcsolatos közbeszerzési eljárások előkészítésén dolgozik – tette hozzá Vereb István.

Megtudtuk, a Dorottya utcai állomáson, június végén lezajlott vágányátépítés szintén a projekthez kötődött (ahogy mi is megírtuk, ekkor néhány napon át a kisvasút szerelvényei a Majláth megállóhelyről indultak és oda is érkeztek). Az Északerdő szóvivője a részletekről szólva így fogalmazott: „ a munkálatok során az állomásépület felőli váltókörzet átalakításával a megépítendő élménytérnek szabadították fel a helyét”.

Élménytér és replika kocsi

– Ide épül majd meg az állomás új, kibővített utasfogadó tere, ami különféle látványelemeknek ad majd helyet. A LÁEV stilizált vonalvezetése mellett elhelyezett kisplasztikák által többek között ízelítőt kapnak majd az utasok a vonal menti látványosságokból, de egy kiállított kisvasúti „járműszelet” is a tér állandó dísze lesz.

– Az élménytér kivitelezési munkálatai – folytatta Vereb István – várhatóan jövő tavasszal kezdődnek, míg a replika személykocsinak jövő év végéig kell elkészülnie.

Egymást erősítik

Amint arról korábban beszámoltunk, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút és a Kassai Gyermekvasút uniós forrásból támogatott, turisztikai programban vesz részt, melynek a mintegy 577 929 eurós össz­költségvetéséből modernizációra, korhű felújításra és kulturális emlékhelyek kialakítására is jut fedezet.

A két társaság ezen felül egymást is erősíteni kívánja a jövőben, a Miskolcra érkező turistáknak ajánlani fogják Kassa látnivalóját, míg a szlovák városban pedig Lillafüredet és Miskolcot igyekeznek majd népszerűsíteni. Ennek részeként Kassán Miskolc nevű emlékhely és mozdony irányítja majd a Kassán megforduló kirándulók figyelmét a borsodi megyeszékhely látnivalóira. Nálunk pedig az a bizonyos historikus „kis-zárt” replika személykocsi viselné a Kassa nevet, melynek berendezése a testvérvárosunk értékeire hívja fel a látogatók figyelmét.

ÉM-TÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában