Helyi közélet

2018.07.11. 08:55

Megújul a homlokzat, keresik az iskolakaput Miskolcon

Miskolc - Helyreállítanák az iskola homlokzatait, de szükség lenne az eredeti kapura is.

Miskolc - Helyreállítanák az iskola homlokzatait, de szükség lenne az eredeti kapura is.

Megújulnak a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola (volt Istvánffy Gyula) utcafronti homlokzatai. A munkálatok június közepén kezdődtek, előbb a Dayka Gábor utcán, de néhány hete állvány takarja a Kis-Hunyadra néző falat is. Szalay Antal a kivitelező műszaki igazgatója elmondta, a felújítás mindkét iskolaépületnél időszerű volt.

– Bár a Dayka utcai homlokzat lényegesen egyszerűbb textúrájú, azonban fontos megjegyezni, csak ránézésre volt jó állapotú, a nyílások körüli keretezéseknél a vakolat felvált, a könyöklők nagyon rossz állapotban voltak, főleg ott, ahol nem védte őket bádogozás sem. A Kis-Hunyad utcán még csak kisebb bontási munkákat folytatunk, de egy ilyen gyönyörű, díszes fal sokkal nagyobb odafigyelést kíván. Ennek ellenére is azt mondom, igazi kihívás, nagyon szép feladat ez a munka – hangsúlyozta Szalay Antal, aki hozzátette, szívügyének érzi az intézmény felújítását, hiszen ő is ezen falak között folytatta általános iskolai tanulmányait.

Bujkáló szecesszió

Az egykori Kun József utcai általános iskolát egy miskolci építész, Árva Pál tervezte, és 1909-ben adták át – ezt már Szunyogh László tervező-építésztől, Borsod-Abaúj-Zemplén megye főépítészétől tudtuk meg. Őt három évvel ezelőtt, 2015-ben kérte fel az intézmény arra, hogy tervezze meg a homlokzatot. Bár ezzel a munkával elkészült, a „gyermekeit nehezen tudja csak elengedni”, főleg ha különlegességről van szó.

– Egyszer azt hallottam, hogy Miskolcon nincs túl sok szecessziós épület. Ez szerintem nem igaz, csupán Szabadkával vagy Szegeddel ellentétben, rejtőzködnek. A Kis-Hunyad utcai általános iskola homlokzata is ilyen, egy szűk utcában bujkál, ráadásul az eredeti fehér épületet gyanúm szerint az ötvenes, vagy a hatvanas években mályvaszínűre festették. Így aztán nehezen észrevehetők, élvezhetők rajta azok a különleges keleties, mesés jellegű díszítések, részletek – ecsetelte a tervező-építész.

A felújítást követően ez gyökeresen megváltozik, az eredeti, fehér alapon gazdagon és színesen díszített homlokzatot teljesen helyreállítják. Azonban – mint azt Szunyogh László hangsúlyozta – egy kis bökkenő azért van.

Keresik az eredeti kaput

– Néhány évtizede oda nem illő, ipari jellegű kapura cserélték az eredetit. A csere során az új kapuzatot a korábbinál előrébb is helyezték, vélhetően azért, hogy megszüntessék az iskola főbejárata előtti beugrót. A mostani helyén, de szeretnénk az eredeti kaput helyreállítani – mondta el az építész.

A fent említett bökkenő pedig az, hogy a kaput nem találják, de még fotót, vagy rajzot sem, ami alapján legyárthatnák annak a másolatát. Az idő pedig sürget, hiszen szeptember 1-jén becsengetnek, és addigra a teljes felújítást el kell végezni. Ha önnek bármilyen információja, esetleg fotója van az eredeti kapuról, kérjük, jelezze nekünk, hogy továbbíthassuk az építésznek!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában