Helyi közélet

2018.06.07. 11:57

Újraéledőben van a piaci eladó-vevő kapcsolat Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén - Betettek a piacoknak a szaporodó bevásárlóközpontok.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Betettek a piacoknak a szaporodó bevásárlóközpontok.

Az elmúlt jó két évtizedben – mind országosan, mind megyénkben – jelentősen megváltoztak a helyi kistermelői piacokhoz kapcsolódó fogyasztói szokások – állapította meg Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke abban a tájékoztatóban, amelyet a megyei közgyűlés kérésére készített a megyében található piacok helyzetéről.

Szempontok

Attól kezdve, hogy a mind nagyobb teret nyerő bevásárlóközpontokban megjelentek a primőr áruk – melyek kínálata évszaktól függetlenül teljes körű –, a piacok szerepe átalakult. A vásárlók zöme ugyanis a heti, havi nagy bevásárlásaik során leginkább a bevásárlóközpontokban szerzik be a szükséges mezőgazdasági termékeket. Mint Taskó József megjegyezte: „A kényelmi szempontokon túl a jellemzően árérzékeny vásárlók is elfordultak a piacoktól, kevés figyelmet szentelve a hazai termékvásárlás gazdasági és egészségmegőrzési szempontjainak…” A mélypont elérése után azonban – különösen a városi régiókban – a piacok jelentősége újra megnőtt az utóbbi időben. A szakember szerint az életszínvonal emelkedésével és a vásárlóerő növekedésével megnőtt az igény a jó minőségű és helyben termelt áruk vásárlására.

Reneszánsz

Megfigyelhető a klasszikus vevő-eladó kapcsolat újraéledése, sok árushoz rendszeresen visszajárnak a vásárlók, amennyiben tiszta, kulturált környezetet, jó minőségű, beazonosítható árut találnak. Ez alapot adhat a piacok reneszánszának.


Piac kislexikon

Piac

Olyan terület, ahol napi, vagy heti rendszerességgel folytatnak kiskereskedelmi tevékenységet

Vásár

Olyan terület, ahol rendszerint többen folytatnak idényjellegű, vagy meghatározott dátumokhoz kapcsolódó kiskereskedelmi tevékenységet

Helyi termelői piac

Olyan piac, amelyen az árusító kistermelő az adott megyében, vagy a piac 40 kilométeres körzetében végzi tevékenységét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában