Helyi közélet

2018.06.03. 14:14

Pedagógusnap - Elhivatottság nélkül nehéz a pályán maradni

Miskolc - Nincs rá szabály, kiből válik jó pedagógus. A legváltozatosabb karakterek sikeresek.

Miskolc - Nincs rá szabály, kiből válik jó pedagógus. A legváltozatosabb karakterek sikeresek.

„Az elsős hallgatókat mindig megkérem, gyűjtsék össze azokat a tulajdonságokat, ami szerintük egy jó tanáré és általában kijön a superman. Pedig néha még mi, oktatók sem tudjuk előre megjósolni, hogy kiből lesz sikeres pedagógus, de ami biztos, hogy elhivatottság kell hozzá” – kezdte­ Ádám Anetta, a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének mesteroktatója. „Nyilván létezik olyan diák, aki jobb adottságokkal rendelkezik, például kommunikációs készség, szociális képességek, intelligencia, memória terén, de nagyon eltérő karakterisztikájú emberek tudnak jól működni a pályán. Az elhivatottság ahhoz szükséges, hogy a nehézségeken átbillenjen valaki és ne problémaként, hanem feladatként élje meg,” – folytatta az oktató.

„Ma volt pont államvizsga és a kolléganőm azt mondta, hogy ez olyan, mint az autóvezetés. Amikor a vizsgázó megkapja a papírját, csak arra van jogosítványa, hogy kimenjen az útra, ami nem jelenti, hogy tud is vezetni. Igazából a szakma tanulásának a folyamata is csak a diploma megszerzése után kezdődik”.

Az oktató a kezdetek meghatározó erejére hívta fel a figyelmet.

Nagyon nehéz első év

„A legelső év mindenkinek nagyon nehéz, így abban, hogy megmarad-e valaki a pályán, sokat tehet az első tanári közössége. Ha befogadó, segítő, támogató, van hol reflektálnia, megosztani a problémáit, kibírja a kezdeti terhelést. Egyébként a felmérések azt mutatják, 30-35 év körül dől el, valaki pálya­elhagyó lesz-e. Ha a kezdő tanár megérzi, mitől élvezetes a tanítás, és biztos érzelmi háttérrel rendelkezik, jó eséllyel ez lesz az életre szóló hivatása.”

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában