Helyi közélet

2018.06.05. 19:47

Nem kergeti el az esőfelhőket a jégkármérséklő rendszer

Miskolc - Máris volt dolga bőven a vadonatúj rendszernek a védekezésben.

Miskolc - Máris volt dolga bőven a vadonatúj rendszernek a védekezésben.

Május elsejétől működik élesben a hazánkban teljes lefedettséggel kiépült jégkármérséklő rendszer. A röpke egy hónap alatt bőven lehetett tapasztalatokat levonni, hiszen elég változatos volt az időjárás, de néhány félreértés is elterjedt. Ezekről beszélgettünk Taskó Józseffel, a rendszert kiépítő és üzemeltető Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökével.

Szélsőséges időjárást hozott az idei május. Hogy vizsgázott élesben a jégkárelhárító rendszer, volt-e valahol nagyobb jégkár?

Májusra az átlagosnál nagyobb légköri labilitás, és a megszokottnál zivatarosabb időjárás volt jellemző, volt olyan nap, amikor az ország nagy részén 24 órán keresztül működtek a generátorok. Így vélhetően már az első hónapban jelentős mértékű kárt sikerült a rendszerrel elhárítani. A rendszer használata ellenére az ország néhány pontján hullott jégeső. Amint azt a NAK a korábbiakban is hangsúlyozta, nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető ez az időjárási jelenség. Az azonban garantált, hogy a NAK által választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz. A rendszer működtetésével kapcsolatos tapasztalatokat egyébként folyamatosan gyűjtjük, ezek alapján a rendszert fejlesztjük, így a következő hónapokban a védekezés az eddigieknél is hatékonyabb lesz.

Van-e arról információ, hogy a szerkezet nélkül mekkora károk keletkeztek volna?

Számítások szerint az országos rendszer működtetésével minden esztendőben több tízmilliárd forint termelési érték óvható meg, csak a mezőgazdaságban. A rendszer azonban nemcsak a mezőgazdasági termelők, hanem Magyarország teljes lakossága számára kézzelfogható előnyöket hoz: mérsékeljük a lakóházakat, a gépkocsikat és a házi kiskertek növényeit érő jégkár mértékét is. Azt nem lehet számszerűsíteni, hogy mekkora lett volna a kár, ha nem működtetjük a rendszert.

A vihar előtt mennyi idővel kell beindítani a gépeket, hogy biztosan hatásosak legyenek?

A beavatkozásokat a zivatarok előtt legalább 2 órával kell megkezdeni. Fontos megjegyezni, hogy a jégeső ellen nem ott kell védekezni, ahol lehullana, hanem ahol keletkezik. Borsod-Abaúj–Zemplén megyében 56 kézi indítású és 25 automata üzemeltetésű generátorállomást telepítettünk.

Hogyan működik a vihar bejelentése, a generátorok indítása?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat naponta háromszor határozza meg számunkra, hogy szükséges-e készenlétben lenni az adott járásban, vagy sem. A záporok-zivatarok lehetséges kialakulása előtt 2-3 órával érkezik jelzés az OMSZ-től, járási szinten. Amennyiben adott járásban kialakulhat jégeső, bekapcsoltatjuk az automata és a manuális generátorokat.

Milyen hatással van az időjárásra a rendszer működtetése? Több helyen arról beszélnek, hogy a rendszer működtetésével „elkergetik” a felhőket.

A jégkármérséklő rendszerben alkalmazott hatóanyag és technológia nem gyakorol semmiféle hatást az időjárásra. Az ezüst-jodid kizárólag a jégszemcsék méretét képes csökkenteni. Tehát a közhiedelemmel ellentétben a rendszer nem oszlatja el a felhőket: csak a csapadék halmazállapotára van hatása, a mennyiségére nincs.

ÉM-HI


[related-post post_id="3853484"]

[related-post post_id="3771557"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában