Helyi közélet

2018.06.24. 09:42

Eddig hatékonynak bizonyul a sertéspestis elleni védelem Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén - Csak a Szerencs környéki veszettség miatt kellett komolyabban beavatkozni.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Csak a Szerencs környéki veszettség miatt kellett komolyabban beavatkozni.

Az országos főállatorvosi határozat már tavaly év elején megjelent az afrikai sertéspestis várható magyarországi megjelenését követő hatósági állategészségügyi intézkedések alkalmazásáról.

Akkor ugyanis az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki Magyarországhoz közel, a kárpátaljai Nagyszőlősön.

Sikeres megelőző program

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának szakemberei számára úgynevezett járványvédelmi megelőző intézkedésekről rendelkezett az országos főállatorvosi határozat. 2017. márciusig a házi sertéseknél állományfelmérést kellett végrehajtani nagy létszámú sertés állományok, kis létszámú árutermelő állományok, kis létszámú nem árutermelő állományok besorolásokban.

A megemelkedett telepi elhullások során alkalmazandó eljárásrend, a kültéri sertés állományok kettős kerítéssel való védelme, a személy- és járműforgalom szükséges korlátozása a járvány megelőzését, illetve korai felismerését, ezáltal lehetséges lokalizálását ASP fertőzöttség esetén szolgálja. A megelőző járványügyi intézkedéseknek is köszönhetően tavaly Magyarországon – így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is – ASP fertőzöttség nem fordult elő sem házi sertésben, sem vaddisznóban. A folyamatos monitoring a vaddisznók esetében különösen fontos, tekintettel a megyei becsült, mintegy 14 ezer darabos állományra.

Növekvő veszély

Egyre növekvő veszély az afrikai sertéspestis hazai megjelenése. A megelőzés mind a sertéstartóktól, mind a vadászoktól kiemelt figyelmet érdemel. Szerencsére a 2017/2018-as vadászati évben megvizsgált 703 elejtett vaddisznó szerveinek ASP vizsgálata negatív volt. Az ugyanebben az időszakban vizsgált, egyéb betegség tünetei miatt kilőtt vagy elhullott 9 vaddisznó szerveinek ASP vizsgálata szintén negatív.

Veszettség ellen is

A megye állategészségügyi szakembereinek egyedül a Szerencs környéki veszettségfertőzöttség felszámolása volt nagyobb, rendkívüli feladat Szerencsen. Tavaly márciusban egy Bekecsen elhullott rókában állapították meg a veszettség jelenlétét. Kilencven napon át ebzárlatot rendeltek el Bekecsen, Legyesbényén és Szerencsen. Jó két héttel az eset után Bekecsen két elhullott kecskéről derült ki, hogy veszettek voltak. Ezt követően tizenhat további kecske esetében rendeltek el megfigyelési zárlatot.

A veszettséggel kapcsolatban a megbetegedés elkerülésére márciusban 5 személyt beoltottak, majd pár nappal később a tizenhat kecske és tizenhárom ló oltását végezték el. A fertőzés elkerülése érdekében döntést kellett hozni azonban a kóborló, be nem fogható ebek, macskák kilövéséről is. Szigorított fertőtlenítést és rágcsálóirtást végeztek el az állategészségügyi szakemberek a kecsketartónál. Áprilisban megtörtént a rókák számára a repülőgépes veszettség elleni orális vakcina kiszórása a megye teljes területén.

- SZB -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában