Helyi közélet

2018.05.28. 17:34

Természetes módon a csupaszcsigák ellen

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jön a meztelencsiga ideje, készüljünk fel a hatékony védekezésre!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jön a meztelencsiga ideje, készüljünk fel a hatékony védekezésre!

Nem okoz meglepetést, ha a kertészek 90 százaléka a csigát, a meztelencsigát tartja a legbosszantóbb kártevőnek a kertben. Aki nem akar mérgeket használni ellene, csak rendszeres és alapos munkával tudja kordában tartani őket. Ha kedvező az időjárás, akkor mértéktelenül elszaporodnak, és esznek-rágnak mindent a kertben, ami csak zöld.

Mint a villanypásztor

Csigák mindenhol vannak, és nagyon jól rejtőzködnek, nappal menedéket keresnek, de amint besötétedik, előkúsznak rejtekhelyükről. Kevés természetes ellenségük van, legalábbis egy városi kertben nehezen találunk sündisznót, de egy vidéki kertben ha megtelepszik, nagy csigapusztítást tud véghez vinni.

Azok a kertészek, akik a vegyi anyagokat szeretnék minimálisra korlátozni, próbálják ki a rézszalag hatását. Nem pontos a tudományos magyarázat a rézszalag kontra csiga találkozásánál, de valami olyasmi folyamat játszódik le, mintha elektromos kerítéshez érne a csiga. Mini villanypásztorként működik a rézszalag. Természetesen a sünöket, varangyokat, madarakat is óvjuk, hisz a táplálékuk megmarad, csak nem fér a salátánkhoz, más növényeinkhez.

Sokan esküsznek a sörös módszerre is. Ennek a lényege, hogy egy edényt – lehet levágott műanyag flakon, virágcserép, befőttesüveg, tálka, bármi más – be kell süllyeszteni a földbe, hogy pont szintben legyen a talajjal a szája, majd fel kell tölteni félig-háromnegyedig sörrel. A csigák belemásznak, de már nem tudnak kimászni.

Védjük a palántát!

A kipalántázott növénykéinket a csigák egy éjszaka alatt letarolhatják. A műanyag palackok ilyenkor nagyon hasznosak. Vágjuk le a palackok alját, és húzzuk a palántákra, természetesen nyomjuk stabilan a földbe. A kupakot vegyük le, kötözzünk rá egy darab ritkás szövésű anyagot/hálót, hogy levegőt kapjon a növény, de a meztelencsiga ne tudjon bemászni. Mikor a növény már eléggé megerősödött, kevésbé csábító a csiga számára, a palackot levehetjük.

- gazigazito.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában