Helyi közélet

2018.05.07. 14:26

Érettségi: „Ennél jóval nehezebb feladatokra számítottam”

Miskolc - Nem volt túl megterhelő az idei irodalom írásbeli, sőt nehezebb feladatokra számítottak a miskolci Lévay József Református Gimnázium megkérdezett diákjai.

Miskolc - Nem volt túl megterhelő az idei irodalom írásbeli, sőt nehezebb feladatokra számítottak a miskolci Lévay József Református Gimnázium megkérdezett diákjai.

Mint arról beszámoltunk, idén barátságkutatásról szóló szövegértési feladatsor, míg a műelemző feladatok között József Attila és Szabó Lőrinc versei, illetve Balázs Béla meséje szerepelt az idei középszintű magyar írásbeli érettségin.

- Az az igazság, hogy ennél jóval nehezebb feladatsorra számítottam – kezdte Berdó Zsuzsanna a Lévay 12.B osztályos végzős diákja, aki elárulta, bár orvosi pályára készül, de az irodalom is közel áll hozzá, olvasni például imád. Mint mondta, a szövegértésben voltak olyan kérdések, amelyek megválaszolásához jobban a szöveg mögé kellett nézni, de mindent ki lehetett logikázni. - A szövegalkotás szintén teljesíthető volt szerintem mindenkinek, összességében azt gondolom, bár oda kellett figyelni, de minden adott volt ahhoz hogy egy jó érettségit írjunk irodalomból – mondta Zsuzsanna

Megoldható volt a középszintű feladatsor Barna Benedek (12.C) szerint is, aki diplomáciai pályát nézett ki magának, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre készül tovább. - A szövegértés egészen könnyű volt, szövegalkotásnál pedig a levélírást választottam, illetve az összehasonlító elemzést. Szerintem használható versek voltak, lehetett velük dolgozni – részletezte Benedek, aki elárulta azt is, nem tart a holnapi matektól, mert a próbaérettségi után azzal tisztában van, hogy bukni nem fog belőle. A szerdai történelemre viszont nagyon készül, mert ebből ír majd emelt szintű feladatsort.

Kovács Blanka (12.C) viszont magyarból választotta az emelt írásbelit, aki szintén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre készül, elsősorban a politikai pálya érdekli. A feladatokat az elmúlt évek tesztjeihez képest átlagosnak ítélte.

-Szövegértési feladatok nagyon tetszettek, számomra inkább a nyelvtan volt nehezebb, azt annyira nem szeretem. A szövegalkotást szintén nagyon jónak éreztem. A műelemzésnél Ady Endre: Emlékezés egy nyári éjszakára című versének nagyon örültem, merthogy szeretem ezt az alkotást, Ady pedig személyes kedvenc. A reflektáló szövegalkotásnál pedig a színpadon alkalmazott trágár kifejezések volt a téma, a köznyelvi szóhasználat miatt ez is közel állt hozzánk – mondta.

ÉM-TÁ


[related-post post_id="3852510"]

[related-post post_id="3849793"]

[related-post post_id="3852537"]

[related-post post_id="3848710"]

[related-post post_id="3852215"]

[related-post post_id="3850769"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában