Helyi közélet

2018.02.03. 18:09

Schwarzenegger mondatait élőben gépelte a kivetítőre

Miskolc - Ágnes ötször nyert országos gépíróversenyt, jegyzőkönyv-vezetésből pedig világbajnoki ezüstérmes.

Miskolc - Ágnes ötször nyert országos gépíróversenyt, jegyzőkönyv-vezetésből pedig világbajnoki ezüstérmes.

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a Miskolci Járásbíróságon egy világbajnoki ezüst­érmes munkatárs is dolgozik, mégpedig jegyzőkönyvvezetőként. Számunkra ez akkor derült ki, amikor a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnázium meghívta egykori, tehetséges diákjait, hogy tartsanak előadást életükről, munkájukról a mostani tanulóknak. Az előadás az iskola fennállásának 100. évfordulójához kapcsolódó rendezvénysorozat egyik eseménye volt. A sikeres öregdiákok közül meghívást kapott Nagyné Bíró Ágnes is, akinek izgalmas történeteit 700 diák hallgatta álmélkodva. Mi szintén.

Sokszoros bajnok

Ágnes azzal kezdi, hogy öt alkalommal nyert már országos gépíróversenyt, és idegen nyelvű gépírásban is győzött. Ő tulajdonképpen német nyelvű gépíró is, de minden olyan nyelven tud írni, melyek a magyar ábécé betűit használják, tehát ahol nincsenek cirill betűk. Rendeznek azonban gyors- és gépíró, azaz összetett versenyt is, ezen Ágnes háromszor szerezte meg az országos bajnoki címet. De ez még mind semmi ahhoz képest, hogy nemzetközi versenyeken is diadalmaskodott. A gyorsíró Európa-bajnokságon 6. lett, a jegyzőkönyv-vezetési világbajnokságon pedig ezüstérmet szerzett. Ágnes tehát úgy írja a büntető ügyszakos jegyzőkönyveket a munkahelyén, hogy szakmájának a világ egyik legjobbja.

Olyan ez, mint amikor a sportolók versenyre készülnek." Nagyné Bíró Ágnes

Még mellékesen megemlíti, hogy egyperces rekordot is tart, ami azt jelenti, hogy hatvan másodperc alatt 722 hibátlan leütést tud végezni. Hangsúlyozza, ez a rekord egyedi és megismételhetetlen. Ágnes teljesítményéért mesterfokú gépíró diplomát is kapott a Magyar Gyors- és Gépírók országos szövetségétől. Ezzel a diplomával azokat tüntetik ki, akik a versenyeken 10 perc alatt 4500 feletti eredményt érnek el legalább 3 alkalommal. Csak összehasonlításképpen: ma az érettségi követelmény 2400 körüli leütés ugyanennyi idő alatt.

A nagy kihívás

Ágnesre azonban a legnagyobb kihívás és élmény 2015-ben várt, amikor Arnold Schwarzenegger Budapestre érkezett, és a Papp László Sportarénában tartott előadást mint sikeres ember. Nyolcezer néző hallgatta a beszédét.

– Azon a rendezvényen én voltam az a gépíró, aki az óriáskivetítőre írta a magyar nyelvű fordítást. Schwarzenegger a színpadon angolul beszélt, a tolmács az én fülembe mondta a magyar szöveget, én pedig rögtön gépeltem a kivetítőre. Ez brutális dolog volt! Egy egész napot tudnék róla mesélni! Élőben gépelni, amikor megvan a rontás lehetősége, 8 ezer ember figyeli, hogy mit csinálok, és egyéb technikai problémákkal is meg kell küzdeni, nagy kihívás volt! Próbáltam szerezni mást is erre a munkára, hogy felváltva írjunk, de senki nem vállalta – meséli a nem mindennapi történetet Ágnes.

Mi kell ahhoz, hogy valaki gyorsan és hibátlanul tudjon gépelni? – kérdeztük tőle. Úgy fogalmazott, valószínűleg tehetség.

– Eredetileg óvónő akartam lenni, de apám azt mondta, hogy menjek a Fáyba, mert édesanyám is odajárt. Amikor beültünk az első gépírásórára, azonnal kiderült, hogy sokkal többet tudok leírni bizonyos idő alatt, mint a többiek. Persze azért a versenyekre vagy Schwarzenegger előadására kőkeményen kellett gyakorolni. Olyan ez, mint amikor a sportolók versenyre készülnek. De hát itt a bíróságon tudok gyakorolni, mert itt egész nap írok – teszi hozzá Ágnes nevetve.


Teszteli a határait

Megjegyzi: nem fárasztó számára a munkája, mert nagyon szereti, és mivel sikeres benne, ez motiválja.

Bár teszteli a határait. Volt, hogy egész nap gépelt, utána bizony örült a hétvégének, amikor pihenhettek egy kicsit a kezei.

Ágnes gondolkodik azon is, hogy tavasszal újra elindul az országos bajnokságon, megnézi, hogy alakult a mezőny az elmúlt években. Bár mint mondja, amióta ő végzett a középiskolában, rengeteget fejlődött a technika, és ehhez a fiatalok már jobban értenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában