Helyi közélet

2018.02.13. 17:49

Kerékpáron megismerni a Bükkalját

Bükkalja - Megvalósulhat a bükk­aljai turisztikai célú kerékpárút.

Bükkalja - Megvalósulhat a bükk­aljai turisztikai célú kerékpárút.

A turisztikai célú bicikliút Egert köti majd össze Miskolccal, a finanszírozásához pedig több európai uniós pályázat sikere kellett. Az összesen majdnem harmincöt kilométernyi kerékpáros útvonal és a pihenők megvalósításához a konzorciumok több mint 1,4 milliárd forintot nyertek.

Óriási jelentőségű dolog lesz ez számunkra." Guczi István

Az út Miskolctapolcáról indul majd, Kisgyőrön keresztül Harsány felé. Külterületen a biciklisek, ahol lehet, a közúttól távolabb tekerhetnek, míg belterületen a meglévő úthálózatot használhatják. Innen Borsodgesztet, Sályt, Tibolddarócot és Tardot érintve juthatnak majd el a bringások a térség egyik turisztikai központjába, Bogácsra, ahol egy szolgáltató központot is kialakítanak a Bükkzsércre és Mezőkövesdre vezető kerékpárút csomópontjában, itt tölteni is lehet majd az elektromos kerékpárokat. Bogácsról Egerbe eljutni Szomolyán keresztül lehet majd.

Van fogadóközpontjuk

– Óriási jelentőségű dolog lesz ez számunkra, hiszen van turisztikai fogadóközpontunk, és Egerből fél óra alatt elérhető a település. A hevesi megyeszékhely a történelmi úton mindössze 6,6 kilométer távolságra fekszik, ezt még az 1950-es, ’60-as években is használták, s a Mária út nyomvonala is egyben – mondta Guczi István, Szomolya polgármestere.

Megjegyezte, nem tud még egy olyan településről, amely határos egy megyeszékhellyel, még sincs közvetlenül összekötve vele szilárd burkolatú úttal. Eger meghatározó jelentőségű a szomolyaiak számára, hiszen őket számos dolog oda köti, sokan dolgoznak ott, bár az út rendbetételével Mezőkövesd is „közelebb lett” számukra és az ottani munkahelyek megközelíthetősége is javult.

Távlati terveik között szerepelt, hogy közút épüljön Eger felé, vártak a pályázatokra, amelyek ezt lehetővé tették volna, de 4–5 számjegyű új utak építésére nem volt kiírás. A beruházásnak köszönhetően egy két kilométeres szakaszon olyan út épül majd, amely elbírja az erdőgazdaság járműveit is.

Eger és Miskolc között várhatóan három útvonalon is lehet majd kerékpározni – tudtuk meg Révész Máriusz aktív kikapcsolódás fejlesztéséért felelős kormánybiztostól. Eger és Miskolc között az egyik útvonalat Répáshután keresztül jelölték ki, s izgalmas, hogy visszafelé akár a bükkaljai úton is tekerhetnek majd.

A harmadik lehetőség

Egy harmadik lehetőség is szóba jöhet, ugyanis Szilvásvárad felé is terveznek egy bicikli­utat Egerből, amely az ősi utat is használja a hegyeken keresztül, elkerülve a forgalmas 25-ös főutat. Szilvásváradról föl lehet menni a Bükk-fennsíkra, majd Jávorkút és Ómassa felé át lehet tekerni Lillafüredre. A biciklisek tehát az erőnlétüknek megfelelő szintkülönbségű útvonalak közül válogathatnak majd.

- ÉM-TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában