Helyi közélet

2018.02.17. 16:47

Így éltek 200 évvel ezelőtt

Encs-Abaújdevecser - Népi tárgyak múzeumával és Csoma-emlékszobával is gazdagodik Abaújdevecser.

Encs-Abaújdevecser - Népi tárgyak múzeumával és Csoma-emlékszobával is gazdagodik Abaújdevecser.

A paraszti élethez és régi mesterségekhez kapcsolódó tárgyak gyűjteményét tekinthetik meg hamarosan a látogatók Encs abaújdevecseri városrészében. A tervekről Molnárné Juhász Éva, a részönkormányzat vezetője mesélt portálunknak.

Zsiga László ajánlotta fel gyűjteménye egy részét." Molnárné Juhász Éva

Eddig lakóépületként szolgált

Mint mondta, Csoma István, egykori szolgabíró kastélyához, az úgynevezett felső kastélyhoz tartozó épületet sikerült megvásárolnia az encsi önkormányzatnak. Eddig lakóépületként szolgált, de a jövőben pályázati pénzből teljesen felújítják úgy, hogy a régi parasztház minden jellegzetessége megmaradjon. Kiállítási tárgyból sem lesz hiány, hiszen Zsiga László, akinek kertmúzeuma van Szikszón, az általa gyűjtött tárgyaknak egy részét felajánlotta a készülő, abaújdevecseri múzeumnak.

Az érdeklődők várhatóan ősztől már megtekinthetik itt a régi korokat idéző népi bútorokat, a mindennapi élet tárgyait, a mezőgazdasági munkához és a különböző népi mesterségekhez kapcsolódó eszközöket. Ellátogattunk a házba, ahol jó pár tárgy összegyűlt már. Mázas tálak, korsók, bútorok és mezőgazdasági eszközök.

Emlékszoba

Molnárné Juhász Éva azt is elárulta portálunknak, hogy ősszel emlékszobát is szeretnének avatni. Méghozzá Csoma József heraldikus születésének 170. évfordulója alkalmából. A nemesi származású akadémikus szinte egész életét Abaújdevecserben töltötte a település másik kastélyában, melyhez 3,5 holdas kastélypark is tartozik. A részönkormányzat tagjai megpróbálják visszaszerezni a tudós bútorait – melyeket a háború után széthordtak – és egy emlékszobát kialakítani a tiszteletére. Van, amelyik bútort már sikerült visszaszerezni, másokat megvásárolni, de van olyan is, ami után még nyomozni kell.

Az emlékszobában helyet kapna egy nemesi, hímzett címergyűjtemény is. Azoknak a családoknak a címerei, melyek tagjai valamilyen módon kapcsolódnak Abaújdevecser történelméhez. Vagy templomot építtettek itt, vagy kutat hoztak létre.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában