Helyi közélet

2018.02.16. 19:14

360 fokos videó: A Diósgyőri vár új kapitánya a történelem szerelmese

Miskolc - A Diósgyőri vár új kapitánya egy roppant izgalmas figura. Eltöltött közel 30 évet az autóiparban, közben pedig hobbiként megélte a lovagi hagyományőrzést. Szemmel láthatóan lubickol új feladatkörében, és már most nagy tervei vannak a várral kapcsolatban. Kismartoni Péterrel beszélgettünk múltjáról, feladatairól, és tervekről.

Miskolc - A Diósgyőri vár új kapitánya egy roppant izgalmas figura. Eltöltött közel 30 évet az autóiparban, közben pedig hobbiként megélte a lovagi hagyományőrzést. Szemmel láthatóan lubickol új feladatkörében, és már most nagy tervei vannak a várral kapcsolatban. Kismartoni Péterrel beszélgettünk múltjáról, feladatairól, és tervekről.

Ritka nagy szerencséje van annak az embernek, aki olyan munkában helyezkedik el, amit még élvez is. Kismarton Péterről süt ez a lelkesedés, látszik, hogy nagyon élvezi, amit csinál. Ez nem is csoda, hiszen régre visszanyúló hobbija a hagyományőrzés, a történelem.

A történelem vonzásában

Beszélgetésünk elején megkérdeztem, hogy használ-e majd valamilyen történelmi "művésznevet", és félig viccelődve rögtön rávágta, hogy felmerült Czudar Péter, és már mondta is, hogy ki volt ő a múltban. Ez így - amellett, hogy korhű viseletbe öltözve várt minket - jól példázza kapitányunk történelemhez való viszonyát.

A történetét két oldalról is tekinthetjük, mint magát az embert. Egyfelől ott egy személy, aki megpályázott egy állást 27 év kommunikációs tapasztalattal az autóiparból. Másrészt pedig ott az egyetemen történelemből diplomázó, szabadidejében középkori haditornákat és életmódot újrajátszó "csodabogár", ahogy ő nevezte magát. Három gyereke közül a legkisebb volt 2-3 évesen a "csapatkabala", akit beöltöztettek az ilyen alkalmakra.

Így érkezett meg a várkapitányi állásba, ami azért nem csak annyiból áll majd, hogy történelmi ruhákban parádézik egész nap. Feladatait nemes egyszerűséggel úgy foglalta össze, hogy "működtetni kell a várat". A legegyszerűbb dolgok is ide értendőek, mint hogy tisztaság vagy fűtés legyen, működjenek a várhoz kapcsolódó üzletek, de a rendezvényszervezés (Középkori Forgatag...) koordinálása is az ő munkája. Szóval mint egy rendes várkapitány, mindent kézben kell tartania, ami az épülethez kapcsolódik.

Kopjatörést a Lovagi Tornák Terére!

Ezek a kézenfekvő dolgok, de van azért víziója is arról, mit szeretne elérni. Nyilván az általános cél öregbíteni a Diósgyőri vár hírnevét (még több látogató). Az emberek ne csak átrohanjanak egy újabb turistalátványosságon, hanem szeressék meg a helyet, kötődjenek hozzá, és jöjjenek vissza legközelebb is! Ennek egyik módját a lovagi tornákban látja: szeretne igazi kopjatörést látni, amihez szakértő külföldi csapatokat akar meghívni.

Úgyhogy vannak tervek. Annyi biztos, hogy Kismartoni Péter személyében egy olyan kapitányt kapott a Diósgyőri vár, aki bele fogja tenni a plusz energiákat, és még élvezni is fogja a kihívást.


Nézz körül 360 fokban!

" target="_blank">A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera „háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában