Helyi közélet

2017.12.10. 20:56

Verseny a kohászatról az emlékmű apropóján Miskolcon

Miskolc - Az Újgyőri főtérre tervezett művet november helyett márciusban adhatják át.

Miskolc - Az Újgyőri főtérre tervezett művet november helyett márciusban adhatják át.

A kohászat a témája a Célpont Közösségi Tér és a miskolci önkormányzat által szervezett helytörténeti vetélkedőnek, amelyet pénteken reggel fél 9-től rendeztek meg a miskolci városházán. A verseny a miskolci vaskohászat 250 éves múltja előtt tiszteleg, a döntőben 11 középiskola diákjai mérték össze tudásukat.

Jernei Péter, a Célpont Ifjúsági Iroda szakmai vezetője lapunknak elmondta, az idei vetélkedő apropóját az évfordulón túl az is adta, hogy felkarolták egy, az Újgyőri főtérre tervezett emlékmű ügyét. Erről korábban többször is beszámolt portálunknak: Kraitz Gusztáv Miskolcon született, de Svédországban élő szobrász ajánlotta fel, hogy készítene egy emlékművet gyerekkori emlékei alapján.

A tervezett mű alapja egy három méter magas, tizenhat tonnás salaktál, amellyel az acélöntés egyik pillanatát idézik fel, azt, amikor évtizedeken át éjszakánként vörösre festette az eget a salaköntés. Erre emlékezne az emlékmű belsejében a világítással, amely minden órában bekapcsolna esténként, olyan lenne, mintha tűz égne benne.

Technikai okok

Eredetileg úgy volt, hogy már most novemberben felavatják az emlékművet, az új tervezett időpont azonban március, a csúszásnak technikai okai vannak – tudtuk meg Jernei Pétertől. Az emlékmű felállítása 3 és fél millió forintba kerülne – írtuk korábban –, erre gyűjtést is szerveztek akkor. Most megtudtuk, néhány százezer forint még hiányzik az összegből. Így továbbra is várja az egyesület a felajánlásokat.

- ÉM-HM -


[related-post post_id="3705694"]

[related-post post_id="3586071"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában