Helyi közélet

2017.12.22. 19:25

„Nézd, milyen cuki az a kis trombitás!”

Miskolc - Karácsonyi koncerttel köszönték meg az Észak-Magyarország támogatását a baptista iskola rézfúvósai.

Miskolc - Karácsonyi koncerttel köszönték meg az Észak-Magyarország támogatását a baptista iskola rézfúvósai.

Csöndben készülődtek az ifjú zenészek szerkesztőségünk első emeletén. Megbeszéltük, flashmob-­koncerttel lepjük meg az Észak-Magyarország székházában dolgozó kollégákat. Miután megmelegedtek a hangszerek és az ifjú zenészek be is fújták azokat (rézfúvósokról van szó), együtt osontunk fel a harmadik emeletre.

A munkatársak még javában dolgoztak: az újságírók a délelőtti események tudósítósait írták, a szerkesztők a másnapi oldalakat állították össze és tervezték a következőt, mások tördeltek vagy épp telefonáltak, tárgyaltak. Félszemmel ugyan az ajtóra pillantottak, amikor az kinyílt és beosontak rajta a zenészek kottaállványt és jókora hangszereiket cipelve. Amikor azonban megszólalt az első karácsonyi dallam, mindenki abbahagyta a munkát. A szerkesztőség élete néhány percre megállt, csak karácsony volt és semmi más.

Harmadik éve tanítjuk zenélni a hátrányos helyzetű gyerekeket." Solymosi Árpád

Igazi meglepetés

Szerdán jártak szerkesztőségünkben a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola ifjú muzsikusai, hogy megköszönjék az Észak-Magyarország munkatársainak egész éves támogatását. Az intézménynek sok olyan diákja van, akik hátrányos helyzetű családban nevelkednek, így számunkra természetes, hogy segítjük őket. Mikor mivel tudjuk.

A koncert kiválóan sikerül, a nyolctagú zenekar hatalmas tapsot kap. A gyerekek kicsit megilletődnek, bár mint kiderül, ők már rutinos fellépők. A legfiatalabb közöttük a 10 éves kis trombitás, a legidősebb pedig Virág Csaba tanár úr, aki harsonajátékával erősíti a csapatot.

Lesurranunk a második emeltre, ahol az előfizetés-szervezők és a terjesztési részleg munkatársai dolgoznak. Kell egy kis idő, amíg mindenki befejezi az elkezdett telefonos tárgyalást, de aztán néma csend, és ismét felcsendülnek a jól ismert karácsonyi dallamok. Valószínűleg abban a percben a második emeleten is megállt az idő.

– De cuki az a kis trombitás! – jegyzi meg az egyik kolléganőnk halkan, csak a körülötte állók hallják.

A munkatársak itt is hatalmas tapssal jutalmazták az együttes karácsonyi dallamit.

Egymást segítik

A két meglepetéskoncert után visszatérünk az első emeletre. Jut idő egy kis beszélgetésre. Solymosi Árpád, a zenekar karnagya és a gyerekek tanára sorolja: 2014 szeptemberétől foglalkoznak a diákok zeneoktatásával. Akkor az uniós támogatású Symfonia Program adott erre lehetőséget, azóta azonban létrehozták a Symfonia Alapfokú Művészeti Iskolát, melynek országszerte 16 tag­iskolája van és 1200 tanítványa. A baptista iskolában 230 gyermek tanulhat zenét az élményalapú zeneoktatás módszerével.

– Programunk lényege a hátrányos helyzetű gyerekek motiválása. Diákjaink háromnegyede nemcsak hátrányos helyzetű, de halmozottan hátrányos helyzetű. Tulajdonképpen a zenekari munkán keresztül szocializáljuk őket. Egymás támogatására, segítésére neveljük a gyerekeket. Virág Csaba zenetanár hozzáteszi: a karácsonyi koncert darabjait 2-3 hét alatt megtanulták a gyerekek, hiszen motiváló volt számukra az ünnep és némelyik dallamot ismerték is.

„Jó együtt fellépni”

A 7. osztályos Káló József, azaz Joci is a zenekar tagja, harmadik éve tanul trombitálni.

– Soha nem fordult meg a fejemben, hogy esetleg abbahagyom, mert nagyon szeretek zenélni. Jó együtt fújni, együtt járni fellépésekre. Kicsit nehéz volt a hangszeren megtanulni játszani, mert nehéz a hangokat megszólaltatni. Főleg olyan hangot, ami már szépen szól. De ma már ez nem probléma, a sok gyakorlásnak köszönhetően. Az iskolában van arra lehetőség, hogy gyakoroljunk. Szeretném felnőttkoromban is folytatni a trombitázást. Ha sikeres koncertet adunk, akkor az örömmel tölt el – fogalmaz Joci.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában