Helyi közélet

2017.12.01. 13:23

Múzeum nyílik Ongán a pálinkához

Onga - Petőfi Sándor is készített pálinkáspoharat, persze nem az a Petőfi.

Onga - Petőfi Sándor is készített pálinkáspoharat, persze nem az a Petőfi.

A polcokon több száz pálinkáspohár. Vannak köztük igazán értékes darabok, de olyanok is, amelyek inkább giccsesek, igaz, valamikor divatosnak számíthattak. Ilyen például a nyitott szájú halacskát formázó pohár, hozzáillő kiöntővel, néhány évtizeddel ezelőtt a készlet biztos, hogy egy vitrin éke lehetett. De találunk igazán elegáns, kecses darabokat, mint például a leheletfinom, halvány rózsaszín, metszett üvegből készült párlatos pohárkákat, amikhez ugyanolyan kancsó is tartozik. Az igazán értékes darabokra azonban Takács László, az Ongai Kulturális Egyesület elnöke hívja fel a figyelmünket. Büszkén emeli le a polcról az apró üveget. „Ez az eredeti pálinkáspohár, a Horthy korszakban készült. Ma grappás pohárból isszuk a pálinkát, aminek az alja szélesebb, hogy a legnagyobb felületen illatozhasson a párlatunk, majd a felfelé keskenyedő rész arra hivatott, hogy beterelje az orr­ba az illatot. A múlt századi pohár, üvegcse is hasonló elv alapján készült” – meséli.

De ilyen, mint a miénk lesz, nincs még az országban." Takács László

De lekerül a polcról egy 1770-ben készült pohárka, ez egy erdélyi gyűjtés eredménye, valamint az 1901-es világkiállításra készült poharat is megtaláljuk a gyűjteményben. A kupicát rézzel borították, az ára pedig 25 ezer forint volt. Takács László azt is tudja, ki készítette, maga Petőfi Sándor, de gyorsan hozzáteszi, persze nem az, akire mi gondolunk. A gyűjteményben ezüstpohárkát is találunk, ebből az 1880-as években a szentpétervári cári testőrség ihatta a vodkát.

Az egyesületnek több mint ezer darabos a gyűjteménye, a poharak mellett pedig snapszos üvegeket, illetve a Quintessence Pálinkaverseny eddigi aranyérmes pálinkáit is megtaláljuk. Na meg persze mindent, ami a pálinkához köthető.

Méltó helyet kap

A gyűjtemény éppen arra vár, hogy elkészüljön a pálinkamúzeum, amely az ongai Darvas Közösségi Ház – ahol most a helytörténeti kiállítás látható – szomszédságában kap helyet. Az egyesület ugyanis 14,5 millió forintot nyert el egy pályázaton, ebből felújítják a házat, és kialakítják benne a kiállítást.

„Már egy ideje gyűjtjük a tárgyakat, itt van például ez a neobarokk kártyaasztal, ez a másik intarziás asztal – mutatja a bútorokat az elnök. – A padló borítása plexi lesz, alulról megvilágítva, és úgy lesz kialakítva, mint ahogy valamikor egy zugfőzde volt.”

Fotó: Bujdos Tibor

Azt is megtudjuk, az épület négy szobájából háromban kap helyet a múzeum. A kiállított tárgyak mellett pedig helyi termékeket is vásárolhatnak a látogatók. Mert Ongán nem minden gyümölcsből készül pálinka, főznek szörpöt és lekvárt is. Ezek készítésébe pedig a helyi iskolásokat is bevonja az egyesület, ők szeletelnek, darabolnak, ültetnek, mikor mire van szükség.

A leendő pálinkamúzeumban egyelőre még dobozok, ládák sorakoznak, azokban per pillanat mandarin, leginkább a héja kapott helyet. Ez is megy majd az erjesztőbe, ami a kert végében található. László megmutatta a két tartályt is, az egyikben épp kökény, a másikban pont mandarin cefrésedett.

„A múzeumnak jövő augusztus végére kell elkészülnie, el is fog. Magyarországon Visegrádon van hasonló, de ilyen, mint a miénk lesz, nincs még az országban” – mondja az elnök. Azt is elárulja, 2010-ben született meg a múzeum ötlete, Veres László, a Herman Ottó Múzeum akkori igazgatója adta az ötletet, aki arra biztatta Takács Lászlót, kezdje el a pálinkás poharak, a pálinkához köthető tárgyak gyűjtését. Persze nem véletlenül javasolta ezt a múzeumigazgató, hiszen Takács László akkor kezdte szervezni – saját ötlete alapján – a Quint­essence Pálinkaversenyt. Amire kezdetben 41 italt neveztek, tavaly már 1318-at.

Fotó: Bujdos Tibor

Takács László pedig oktatja is a pálinkabírálatot a Szent István Egyetemen. Vallja, amellett, hogy valakinek van készsége a kóstoláshoz, gyakorolnia is kell, ezáltal fejleszthető az ízlelés. S ha valaki azt gondolná, a pálinkakóstolás kényelmes munka, azt az elnök azonnal kiábrándítja, szerinte ugyanis „komoly meló”.

– Három, négy pálinkát le lehet bírálni, de a 38.-nál, vagy épp a 68.-nál, versenyhelyzetben csak kevesen tudnak megfelelően, a szubjektivitást kizárva reálisan értékelni – fogalmaz. – Azt gondolom maximum 10 olyan bíráló van az országban, aki erre minden körülmények között képes.

Hogyan kezdődött a pálinka szeretete? – kérdezzük az elnököt.

„A férfiak általában három dologhoz értenek – legalábbis ezt hiszik –, a focihoz, a nőkhöz, a pálinkához. Magam is, amikor 2008-ban beneveztem a gyulai pálinkaversenyre, azt gondoltam, nekem van a legjobb pálinkám, éppen ezért, amikor leminősítették, megsértődtem. Majd rájöttem, igazuk volt. Ezután fogadtam egy barátommal, 10 liter pálinkában, hogy öt éven belül díjat szerzek, sikerült is” – válaszolja Takács László.


A jellemző aromákat

S hogy milyen a jó pálinka, erre egyszerű a válasza, lényeg, hordozza magában a gyümölcsre jellemző aromákat. Ő maga a markánsabb ízeket szereti, mint például a berkenye, tűztövis. De a pálinkakészítésben nem ismer kompromisszumot, szigorúan csak gyümölcs kerülhet bele. Hozzáteszi, megyénknek jobbak a gyümölcs adottságai, ezért szerencsésebb helyzetben vagyunk, de országosan még mindig elmondható – véli Takács László –, hogy tíz pálinkából maximum kettő a jó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában