Helyi közélet

2017.11.06. 15:32

Príma Díj - „Ne feledjék, mindannyian győztesek!”

Miskolc - Egy életmű elismerését jelenti a megyei Prima Díj – fogalmazott Ádám Imre, a VOSZ elnöke.

Miskolc - Egy életmű elismerését jelenti a megyei Prima Díj – fogalmazott Ádám Imre, a VOSZ elnöke.

Rakusz Éva kajak­edző, Chavvakula Lourduraju, a Verbita Rend JPIC Iroda vezetője, tartományfőnök-helyettes és a Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat nyerte el az idén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Prima Díjat. A közönségdíjas Csorba Piroska író, költő lett. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által adományozott elismerést szombat este adták át a Miskolci Nemzeti Színházban, színvonalas gála keretében.

Együtt ünnepelnek

Ádám Imre, a VOSZ elnökhelyettese, megyei elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott:

– Nagyon örülök, hogy részese lehetek a mai rendezvénynek, hiszen megvalósult a VOSZ azon elképzelése, hogy a politika képviselői, a gazdaság szereplői és a vállalkozók együtt ünnepelhetik Borsod-Abaúj-Zemplén kiválóságait. Demján Sándor, a VOSZ elnöke, a díj alapítója személyes jókívánságát is szeretném átadni. Ő sajnos nem tudott eljönni a rendezvényre, de folyamatosan figyelemmel kíséri a megyei Prima Díjak eseményeit.

Az elnök emlékeztetett: a rendszerváltozás után a vállalkozók megítélése meglehetősen rossz volt, ezért döntött úgy Demján Sándor, hogy változtat ezen. 2003-ban létrehozta a Prima Primissima Alapítványt, hogy a vállalkozók ne csak a munkájukkal foglalkozzanak, hanem fogjanak össze, legyenek lokálpatrióták. A Prima Pimissima Díjon keresztül támogassák a környezetükben élő tudománnyal, kultúrával, művészetekkel, sporttal foglalkozó kiemelkedő személyiségeket. Jelenleg a Prima Primissima Alapítvány az OTP kezelésében van.

Létrejött a megyei

Ádám Imre ismertette: 2005-ben jött létre a megyei Prima Díjak rendszere, és azóta minden évben, minden megyében 3-3 kiválóság kapja meg az elismerést. Jutalmuk nettó 1 millió forint, ezenkívül megyénkben Szanyi Borbála bronzból készült Mancs-szobra, valamint ifj. Vajda Attila gyémántokkal és drágakövekkel kirakott arany kitűzője.

Az elnök hangsúlyozta: a Prima Díj értéke felbecsülhetetlen, hiszen egy-egy életmű elismerését jelenti.

– Tisztelt jelöltjeink! Önök közül csak hárman kapnak megyei Prima Díjat, de biztosan tudom, hogy mindannyian érdemesek lennének rá, és ne feledjék, hogy mindannyian győztesek. Hiszen kategóriánként 20-30 jelölt közül jutottak be a döntőbe – szólt a jelöltekhez Ádám Imre, még mielőtt kiderült volna, kik a nyertesek, majd jelezte: a gálaesten adják át az Év Vállalkozója Díjakat is.

A rendezvényen a VOSZ képviselői oklevéllel és Demján Sándor pincészetének különleges borával köszönték meg azoknak a vállalkozásoknak a támogatását, akik hozzájárultak a díjak és a gálaest költségeihez. Ezután izgalmas percek következtek, hiszen egy-egy zenés-táncos produkció után kiderült, kik lettek az idei Prima Díjasok és kik nyerték el a megyei Év Vállalkozója Díjat.

A tizedik

A gálaestet követő fogadáson Török Dezső, a B.-A.-Z Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a díjazottakat. Mint mondta, rendkívül fontosnak tartja, hogy a gazdaság szereplői támogassák a magyar kultúrát, oktatást, irodalmat, tudományt és a sportot.

– Azt gondolom, hogy óriási a felelősség a megye kiváló emberei közül 3-3 főt kiválasztani kategóriánként, de a kiválasztás ebben az évben is nagyszerűen sikerült – fogalmazott az elnök.


A legjobbak

Az év vállalkozásai, az Év Vállalkozói

Az év követeléskezelő vállalkozása: Expert társaságok – Hajdú László igazgatósági elnök

Az év telekommunikációs vállalkozása: Telvill Kft. – Benke István ügyvezető

Az év mezőgazdasági vállalkozása: Gyümölcsért Kft. – Kiss Gábor ügyvezető

Az év HR ügyviteli és HR tanácsadói vállalkozása: Alfa-Human Kft. – Szabó Béla ügyvezető

Az év iskolaszövetkezete: Diák-Meló Miskolc Iskolaszövetkezet – Barkai Gábor elnök

Az év acélgyártó vállalkozása: Ózdi Acélművek Kft. – Max Aicher ügyvezető

Az év vendéglátó vállalkozása: Ignácz és Társa Idegenforgalmi Bt. – Ignácz András ügyvezető

Az országos Év Vállalkozói

Az év autókereskedő vállalkozása: Miskolc Autóház Kft. – Sándor Attila ügyvezető

Az év műanyag-feldolgozó vállalkozása: Tisza Automotive Kft. – Gömöri Róbert és Holló László ügyvezetők

A megyei Prima díjasok mondták

Rakusz Éva: Nagyon nagy megtiszteltetés a díj, köszönöm a rám szavazóknak és azoknak, akik engem jelöltek. Még ugyan van egy pár évem, de úgy gondolom, hogy eddigi tevékenységem megbecsüléseként kaptam az elismerést. Kimondhatatlanul boldog vagyok! Elhívtam a gálára a nevelőedzőimet, és tudom, hogy az édesanyám – aki sajnos már nincs közöttünk – nagyon büszke lenne rám.

Chavvakula Lourduraju: Nagyon boldog vagyok amiatt, hogy elismerik a Verbita Rend munkáját, a közösségi programjainkat, boldog vagyok, hogy sokan kifejezték a szeretetüket a szavazatukkal és köszönöm mindazoknak, akik támogatják ezt a díjat. Érzem a szívemben, hogy nagyon nagy erőt fog adni a továbbiakhoz az elismerés. Teréz anya példáját szeretném követni a munkámban.

Zemlényi Attila, a Műút folyóirat főszerkesztője: A díj a Műút egész csapatának szól. Mára a folyóirat kivívta a rangját a szakmában. Úgy gondolom, hogy a legjelentősebb irodalmi orgánumok között van. Mintha megérkeztünk volna valahová, haza, ahogy az előbb hallottuk. Azt remélem, ennek a miskolci folyóiratnak bizonyos értelemben valamikor irodalomtörténeti jelentősége lesz.


[related-post post_id="3670558"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában