Helyi közélet

2017.11.18. 18:05

Nekrológ: Elment a miskolci kohógépész

Miskolc - Szervusz Frici! A bányász barátaink rozsnyói kirándulásra invitálnak. Ne feledd, hogy a kohász klub szokásos havi összejövetele a jövő héten hétfőn lesz! Mindkét rendezvényre szeretettel várunk.

Miskolc - Szervusz Frici! A bányász barátaink rozsnyói kirándulásra invitálnak. Ne feledd, hogy a kohász klub szokásos havi összejövetele a jövő héten hétfőn lesz! Mindkét rendezvényre szeretettel várunk.

Sajnos most nem mehetek – jött a válasz – mert vizsgálatra rendeltek a kórházba, meg az utóbbi időben egy kicsit nehezemre is esik az emeletre feljönni. Majd a következő, novemberi találkozón remélem már ott lehetek.

Október első napjaiban hangzott el ez a kurta beszélgetés, majd nagy csend következett, bízva abban, hogy amit Frici barátunk megígért, azt mindig lelkiismeretesen teljesítette, hiszen a régi barátokkal, munkatársakkal, az egykori osztálytársakkal a találkozást soha ki nem hagyta, mert lételeme volt a barátság. A közösségben érezte jól magát. Sajnos a sors átírta tervét, nem ő, hanem mi mentünk november 3-án hozzá, hogy végső búcsút vegyünk a Deszka temetőben Tőle. Bartus Ferenc, a Diósgyőri Kohászat (az egykori Lenin Kohászati Művek) Nagyolvasztó Gyáregységének gépészeti vezetője 84 évet élt, a sors ennyire méretezte földi idejét. A jó baráttól, „harcostárstól” való búcsú, a lelki ölelés mindig az emlékekben jutnak kifejezésre. Frici barátunk példa értékű életet élt. Örökségül számunkra csak szép emlékeket hagyott. Azok közül is elsősorban határtalan szakmaszeretetét.

Feledhetetlen az a Fazola Fesztivál Újmassán, melyen az egyetemi hallgatók a társas sátorban egyre nagyobb csoportban körbe vették, és sörözgetés közben hallgatták szakmai élményeit.

Tudott és volt miről mesélnie. Mint frissen végzett kohásztechnikus akkor kezdte szakmai életpályáját a diósgyőri kohászatban, amikor a vas és acél országa vízió határozta meg a magyar ipar jövőjét. A magyar vaskohászat felmenő ágban volt. Ez az időszak bővelkedett eseményekben. Diósgyőrben többek között új kohó kezdte meg működését. Az ifjú technikus következetes munkával ismerte meg választott szakterületét, a kohóüzemet. A három kohóra bővült gyárrészlegben szorgalmával, munka mellett szerzett felsőfokú végzettségével hatalmas szakmai tudásra tett szert.

A kívülállók számára meglepő természetességgel igazodott el a gyáregység bonyolult és sokoldalú szállító-, hűtő- és gázrendszerében. Ismerte a kohóüzem minden szerkezeti, gépészeti rendszerét, az elegyszedő bunkerektől a léghevítőkön át az adagoló torokig. Mindenre gondja volt, a napi ellenőrzések során észlelt legkisebb rendellenes működés sem kerülte el a figyelmét, közben bekapcsolódott a fejlesztések előkészítésébe, gépészeti megvalósításába. Tisztában volt azzal, hogy a kohóknak kulcsszerepe van a gyár termelési vertikumában. Az acélgyártó Siemens-Martin kemencék, majd az LD-konverter, mint madárfiókák szüleiktől a táplálékot, úgy várják a kohóktól a nyersvasat, hogy az ország minőségi acéléhségét a diósgyőri kohászat a tőle elvárt szinten teljesíteni tudja.

Bartus Ferenc nagy szakmai tapasztalata és szaktudása révén a gyáregység egyik legkiválóbb vezetőjévé vált. Beosztottjainak humánus, következetes főnöke, a szakmai kapcsolatokban segítőkész, jó humorú barát volt.

Ha szabadideje engedte, részt vett az üzemek közötti foci- és tekebajnokságokban. A tekével még nyugdíjazását követően sem szakított. Miskolc város sportdelegációjában is hazai és nemzetközi barátságos versenyeken csillogtatta tudását.

Kedves Frici! Te, aki szinte minden klubtalálkozónkon részt vettél, szeretettel, barátsággal, jó humoroddal fogadtál és legtöbbször saját készítésű boroddal kínáltál mindenkit, most szokatlan módon hirtelen szakadtál ki közösségünkből.

Köszönjük áldozatos munkádat, amit a diósgyőri kohászat hírnevének magtartásáért, fenntartásáért közel fél évszázadon keresztül végeztél. Köszönjük barátságodat. Az idő múlásával távollétedet igazoltnak tekintjük és emlékünkben megtartunk.

Perecesi bányász származásod és választott kohász hivatásod tiszteleteként a két szakma ősi hagyománya szerint november 8-án búcsúztunk Tőled egy utolsó pohár egs’-sel és kívántunk végtelen égi utadhoz köszöntésünkkel

Jó szerencsét!

- A Diósgyőri Kohász Klub tagsága (NyD) -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában