Helyi közélet

2017.10.11. 17:45

Változásra van szükség

Miskolc - A munkaerőpiac aktualitásai és a szakképzés jövője volt a téma a MGYOSZ fórumán.

Miskolc - A munkaerőpiac aktualitásai és a szakképzés jövője volt a téma a MGYOSZ fórumán.

– Rendezvényünk egy országjáró körút nagyon fontos állomása – nyilatkozta Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége alelnöke, az MGYOSZ Oktatási Munkacsoportjának elnöke, a Gablini Csoport vezérigazgatója az esemény helyszínén kedden, a miskolci City Hotelben.

Fotó: Bujdos Tibor

– A szakképzés, illetve a munkaerőpiac tapasztalatai azt mutatják, hogy változásra van szükség. Ahhoz, hogy a változáshoz szükséges javaslatokat össze tudjuk állítani, eldöntöttük, hogy végigjárjuk az országot, minden megyét, és megkérjük a vállalkozókat, hogy mondják el, milyen pozitívumot és negatívumot látnak.

Egy valamit le kell szögezni: a 21. század a tudásalapú gazdaságról, a tudásalapú társadalomról szól. Ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor az ország óhatatlanul rossz pályára kerül. Úgy érezzük, hogy az 1994-es első reform, amit Magyar Bálint a bolognai folyamatra hivatkozva végzett el a szakképzésben, egy nagyon rossz irányt mutatott.

Ennek a nyűg­jeit kormányokon át nem sikerült kezelni, és ma pedig olyan módon gyorsul fel a magas képzettségű szakmunkások, technikusok, mérnökök iránti kereslet, hogy jelentős strukturális változásokra van szükség.

A 21. század a tudás­alapú gazdaságról, a tudás­­alapú társadalomról­­­ szól." Gablini Gábor

Irányok

Sallai László polgármesteri biztos arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy a város és a kormány gazdaságfejlesztési programot kötött.

– Mindennek van egy nagyon markáns része, mégpedig a képzési rendszer fejlesztése – fogalmazott. – Az óvodás kortól az egyetemig kell azt az ívet megrajzolni, amely lehetőséget teremt arra, hogy a képzés olyan irányokba fejlődjön, hogy a gazdasági szereplők igényeit ki tudja elégíteni.

Néhány adat a munkaerőről Miskolcon: az elmúlt években a lakosság folyamatosan csökkent, amelyet most sikerült megállítani.

– Ennek a csökkenésnek két oka volt: egyrészt a természetes fogyás, másrészt az elvándorlás – mondta Sallai László. – Az utóbbi 4–5 évben az elvándorlás lényegében megszűnt. Fontos, hogy az utóbbi időben sikerült a nyilvántartott munkanélküliek számát 50 százalékra csökkenteni. Jelen pillanatban 5500 a nyilvántartott munkanélküli szám Miskolcon, ami jelentős eredmény.

A munkanélkülieknél növekedett a felsőfokú végzettségűek aránya, az alacsony képzettségűek aránya ugyanakkor stagnál, és ami örvendetes, hogy a magasan szakképzett munkanélküliek száma csökkent.

Kapcsolati rendszer

Dr. Barkóczi István, a nap házigazdája a VOSZ képviseletében azt emelte ki, hogy 600 vállalkozást fog össze a VOSZ, amely alapvetően érdekvédelmi szervezet és a kis- és középvállalkozásokat próbálja képviselni. „Egy olyan kapcsolati rendszert építünk helyben, amely a minket érintő gazdasági környezetet befolyásoló rendelkezéseket, intézkedéseket próbálja mederbe terelni úgy, hogy nekünk jó legyen. Ez hol sikerül, hol nem” – mondta. Ami a VOSZ-t illeti – ami Barkóczi István szerint meghatározó a térségben –, van egy komoly gazdaságélénkítő eszköz a kezében, ez pedig a SZÉP-kártya.

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában