Helyi közélet

2017.07.26. 15:13

Itt a paradicsomvész!

Miskolc - Több kiskertben is felütötte a fejét a paradicsom fitoftórás betegsége, közismert nevén a paradicsomvész. A peronoszpórákhoz tartozó gombabetegség nagyon könnyen és gyorsan fertőz, védekezni pedig egyáltalán nem könnyű ellene. Végső stádiumában pedig képes akár a teljes növényt elpusztítani.

Miskolc - Több kiskertben is felütötte a fejét a paradicsom fitoftórás betegsége, közismert nevén a paradicsomvész. A peronoszpórákhoz tartozó gombabetegség nagyon könnyen és gyorsan fertőz, védekezni pedig egyáltalán nem könnyű ellene. Végső stádiumában pedig képes akár a teljes növényt elpusztítani.

Bár több betegsége is ismert a paradicsomnak, az egyik legkomolyabb a fitoftórás, közismert nevén a paradicsomvész. Amellett, hogy a növényünk könnyen megfertőződhet, megelőzni sem könnyű, ha pedig megjelent, nincs ellene más védekezési lehetőség, mint a beteg részek eltávolítása, de ez sem biztos, hogy megmenti a paradicsomunkat.

Áttelel, terjed

A gyümölcsfák és más növények kapcsán már írtunk róla, hogy az idei tavasz és nyár változékony, csapadékkal tarkított, párás időjárása rendkívüli módon kedvez a gombás betegségeknek. Idén eddig minden olyan gombás betegség megjelent a kiskertekben, amelyeknek „szezonja volt”. Nem kivétel ez alól a Phytophthora infestans nevű gomba okozta kór sem, amely a paradicsomot támadja meg. A betegség nagy veszélye, hogy a növény minden részét károsítja, könnyen fertőz és terjed, és a teljes pusztulásához vezet, ezért is nevezte el a köznyelv paradicsomvésznek.

A tünetek a leveleken jelennek meg először, méghozzá a növény alsó részén sárguló folt képében. Ezt követően a levelek kivilágosodnak, fonnyadnak, majd összebarnulnak és teljesen elszáradnak, mintha leégtek volna. Először nagyon hasonlít a tápanyaghiány, illetve más, kevésbé súlyos betegségek tüneteihez, azonban ezektől könnyen megkülönböztethető abban, hogy a fitoftórás esetnél a barnulás határán láthatóak a kórokozó fehér sporangiumtartói.

A levelek után a szárak, majd a termés, végül a teljes növény is fertőződik. A gomba nagyon gyorsan terjed, az első megbetegedés után 3-4 nappal később már a kiskert teljes állományát képes elfertőzni. Kedvez neki a gyakori eső, öntözés, ha a növény hosszabb ideig nedves. A gomba a lehullott fertőzött növényi részeken képes áttelelni, ezért ezek elszóródását meg kell előzni.

A kórokozó ivaros szaporodásának általánossá válásával az alkalmazkodóképessége is megnövekedett, így nehéz ellene védekezni. Jelenleg rezisztens paradicsomfajta nincs a piacon, megelőzésképpen gombaölő permetezőszereket használhatunk, de ehhez is egyenletesnek kell lennie a permetlének a növény minden részén bevonatot képezve, hogy a gomba spórái ne tudjanak behatolni.

Megelőzés

Ültetésnél figyeljünk arra, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz vagy más növényhez a palántáink, és törekedjünk arra az öntözésnél, hogy ne legyen, vagy csak nagyon rövid ideig nedves a növényünk. Ezért is ajánlott inkább a reggeli öntözés, hiszen ilyenkor gyorsabban meg- és felszárad. Szakemberek javasolják a vetésforgó betartását is, így egy korábbi betegség után nem tud olyan könnyen újrafertőzni a következő évben az esetleg áttelelt gomba.

Ha már megjelent a betegség, a fertőzött leveleket, hajtásokat, terméseket mielőbb távolítsuk el a tövekről, a területről. Semmisítsük meg, hiszen innen folyamatos a növény további fertőzése.


Hasznos infó

A gomba már 12–15 °C hőmérsékletnél képes fertőzni, de a 18–22 az optimális számára. A kórokozó a peronoszpórákhoz tartozik. Hasonló körülmények kedveznek felszaporodásához és járványok kialakulásához, mint például a közismert szőlőperonoszpóra esetén.

Bogyós csúcsrothadás

Több olvasónk panaszkodott egy élettani betegség, a bogyócsúcsrothadás megjelenésére is a paradicsomnál. Ezt az elváltozást a kalciumhiány okozza. A hiánybetegségre utaló tünet, hogy a bogyó csúcsi része szabálytalan alakú foltokban zöldülni kezd, ami a későbbiek során növekszik és fekete színű korompenész jelenik meg rajta. Megoldás a kalciumtartalmú oldattal végzett levéltrágyázás. Sok általánosan elterjedt univerzális tápoldat nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz kalciumot.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában