Helyi közélet

2017.07.09. 18:17

A Csík Zenekarral ünnepelnek Borsodnádasdon

Borsodnádasd - Július közepén már a jubileumi, tizedik Molnárkalács Fesztivált rendezik meg Borsodnádasdon.

Borsodnádasd - Július közepén már a jubileumi, tizedik Molnárkalács Fesztivált rendezik meg Borsodnádasdon.

Egy évtized után kijelenthető, hogy a régmúlt hagyományát sikerült feltámasztani Borsodnádasdon. A Lemezgyár prosperálása idején a molnárkalácssütés része volt az emberek mindennapjainak, majd évtizedeken keresztül a feledés homályába merült. Az önkormányzat azonban látott benne fantáziát, és szisztematikus munkával elkezdte a termék újbóli felépítését. Első lépésként életre hívták a Molnárkalács Fesztivált, hogy a nádasdi emberekben ismét felélesszék a tüzet.

Élővé tettünk egy korábban elfeledett hagyományt." Kormos Krisztián

Újra sütnek

– A házak padlásairól, a fészerekből ismét előkerültek a régi sütővasak, sőt újak is készültek. Ez is mutatta, hogy az emberek érdeklődnek a hagyomány iránt. Az idősebb generáció átadta a tudását a fiataloknak, ebből a szempontból még időben léptünk, időben álltunk az ügy mellé – emlékezett vissza a kezdetekre Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere.

Egy remekül rendszerezett, részletes kötet foglalkozik a molnárkalács történetével, de az újkori évtized is rendkívül eseménydúsan telt. A termék 2012-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Listájára, nem sokkal később pedig megnyitott a Molnárkalács Ház. Országszerte számos rendezvényen sütött naphosszat a nádasdi delegáció, de néhány hónapja már csomagolt formában, több ízben is kapható a finomság. Mostanra eljutottak odáig, hogy az egy műszakos kapacitást teljes egészében értékesíteni tudják.

Ingyen kóstolhatnak

– Megérte belevágni ebbe a történetbe, mert élővé tettünk egy korábban elfeledett hagyományt – tette hozzá Kormos Krisztián. – Július 14-én és 15-én éppen ezért szeretnénk méltóképpen megünnepelni Borsodnádasd nevezetességét. Az idei fesztivál előkészületei gőzerővel zajlanak, már csak néhány apróbb finomítás van hátra a jövő hét végéig. A látogatókat egész nap ingyenes kóstolási lehetőséggel várjuk, hiszen eddig már 14 civil szervezet jelezte molnárkalácssütési szándékát. Ilyenkor a tradicionális ízek mellett a csapatok néhány újdonságot is ki szoktak próbálni. A csomagolt változat természetesen a helyszínen megvásárolható lesz. A szabadtéri színpadon több helyi és környékbeli kulturális csoport kap fellépési lehetőséget, az est sztárvendége pedig a Csík Zenekar lesz. Azt gondolom, velük tényleg méltóképpen ünnepelhetünk. Bízom benne, hogy a megszokott helyszínen, a lenti sportpálya melletti füves területen ezúttal is sok nádasdival és más településről érkező vendéggel találkozhatunk.

- ÉM-ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában