Helyi közélet

2017.06.25. 10:05

Vár a Miskolci Egyetem!

Miskolc - Az általános iskolásokat is bevonja a mérnöki képzéseket népszerűsítő programjába a Miskolci Egyetem.

Miskolc - Az általános iskolásokat is bevonja a mérnöki képzéseket népszerűsítő programjába a Miskolci Egyetem.

Tíz-tizenkét éves gyerekek játszanak a Miskolci Egyetem C/2 épületének földszintjén. Legóból építenek különböző hasznos dolgokat, de az asztalon előttük már kész, programozható Lego autók is sorakoznak. Szőke Barna azt mondja, ő idegnyugtatót épít. Azt is elmagyarázza, mire való ez.

– Anorexiásoknak találták ki. Ha idegesek, megpörgetik és megnyugszanak tőle.

Barna még csak ötödikes, de már gondolt arra, hogy majd egyszer ő is a Miskolci Egyetem hallgatója lesz. Szeretne polimermérnök lenni, mert minden vágya, hogy legókat tervezzen. Főleg fiúknak való Technic Legókat.

A középiskolások mellett az általános iskolásokat is megszólítja az a program, ami májusban indult a Miskolci Egyetemen, és 36 hónapig tart majd. A cél, hogy már a felső tagozatos általános iskolások is megismerjék a Miskolci Egyetemet, az intézmény képzési kínálatát és az itt folyó munkát. Ezt egy EFOP-os, közel 400 milliós forrás segíti, a címe pedig: Tudás – Vár a Miskolci Egyetem! A projekt bemutatóját tegnap tartották az egyetemen.

Tíz iskolával

Bárdosiné dr. Soós Viktória projektvezető hangsúlyozta: nem elég a 17–18 éves korosztályt megszólítani, már akkor segítenünk kell a gyerekek pályaorientációját, amikor először megfogalmazódik bennük, hogy felnőttkorukban mivel szeretnének foglalkozni. A 36 hónap alatt többek között versenyek, táborok, gyár- és üzemlátogatások által ismerhetik meg a diákok a tudományos életet.

– Az egyetemnek láthatóbbnak, színesebbnek és szagosabbnak kell lennie! – fogalmazott. Hozzátette: a projekt konzorciumban valósul meg az „Együtt a jövő mérnökeiért” szövetséggel közösen. Szorosan együttműködnek majd a szülőkkel és pedagógusokkal is. Tíz iskolával kötöttek együttműködési megállapodást a Miskolci Egyetem népszerűsítse érdekében.

A projekt részleteit Ligetvári Éva szakmai vezető ismertette. Mint mondta: a Miskolci Egyetem Intézményfejlesztési Terve kiemelten kezeli a pályaorientációt, valamint a matematikai, természettudományos, műszaki, informatikai (MTMI) képzések népszerűsítését. A Tudás – Vár a Miskolci Egyetem! című projekt fő célkitűzése is az intézmény hozzáférhetőségének javítása, kiemelten az MTMI szakok és a hátrányos helyzetű fiatalok esetében, ezzel segítve a megfelelő koherencia kialakulását a régió gazdasági, társadalmi szerkezete, valamint munkaerőpiaci igénye között. A térség ágazati struktúráját és munkaerőpiaci igényeit figyelembe véve növelnék az MTMI képzésekre jelentkezők arányát, melyhez a Miskolci Egyetem hagyományos műszaki gyökerei és műszaki karaink képzési palettája megfelelő alapot biztosít.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában