Helyi közélet

2017.06.21. 14:05

Hajdú-bihari lett Északkelet-Magyarország legütősebb videósa!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Elérkezett a várva várt nap, mutatjuk, hogy ki lett Északkelet-Magyarország legütősebb videósa a szakmai zsűri és olvasóink szavazatai alapján, no és persze hogy kik azok, akik a megyei címeket hazavihetik az azzal járó értékes nyereményekkel.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Elérkezett a várva várt nap, mutatjuk, hogy ki lett Északkelet-Magyarország legütősebb videósa a szakmai zsűri és olvasóink szavazatai alapján, no és persze hogy kik azok, akik a megyei címeket hazavihetik az azzal járó értékes nyereményekkel.

Nagyszabású játékunkat még májusban indítottuk el: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legjobb videósait kezdtük el keresni. Nevezni egy néhány perces, saját készítésű videóval lehetett, a többfordulós játék legvégén pedig értékes ajándékok találtak gazdára.

A játékra a beérkezett videók közül szerkesztőségünk tagjaiból álló zsűri tartott előválogatást, majd az olvasóinkon volt a sor: a következő fordulóban ők szavazhattak a nekik leginkább tetszőkre pályaművekre. Ezután következett a szakmai zsűri: a borsod-abaúj-zempléni, hajdú-bihari és szabolcs-szatmár-beregi szakemberek értékelték a kisfilmeket és hozták meg a végső döntést arról, hogy kik nyerik a megye legjobb videósa címet és az azzal járó okosórát, illetve ki lesz az, aki hazaviheti az Északkelet-Magyarország legjobb videósa címet és az ezzel járó fődíjat, a Syma X8HG drónt.

A szakmai zsűri

A háromtagú szakmai zsűriben Borsod-Abaúj-Zemplén megyét Török Eszter, audiovizuális tervező művész, miskolci művésztanár képviselte.

Hajdú-Bihar megyei zsűritagunk Cséke Zsolt, geográfus végzettségű producer – rendező - operatőr volt, aki 1995 óta készít ismeretterjesztő és dokumentumfilmeket a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Spektrum TV számára. Szabolcs-Szatmár-Beregből pedig Kéry Péter, nyíregyházi rendező-operatőr értékelte a beérkezett pályaműveket. Kéry Péter 32 éves televíziós múlttal rendelkezik, alkotásai 43 különböző hazai és nemzetközi díjban részesültek.

- Az értékelésemnél több esetben a témaválasztása volt a dominánsabb. Az alkotók többsége jósszándékú amatőr, akik megpróbálják gondolataikat, érzéseiket a lehetőség adta technikával és tudással elkészíteni. Ezt mindenképpen értékelni kell. De ne feledjük, hogy ma már a telefonunkkal is tudunk mozgóképet rögzíteni. Ez nem azt jelenti hogy ezáltal automatikusan "filmesek" vagyunk - véleményezte a videós nyereményjátékunkat a televíziós szakember.

A megyénkénti legjobbak

A beérkezett kisfilmek közül a szakmai zsűri és a nézők megválasztották a megyénkénti legjobbakat. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nevezők között Jánosik Gergő, A kedvenc helyeim Miskolcon című kisfilmje utcahosszal nyerte meg A megye legjobb videósa címet.

- A film témáját, műfaját remekül megjelenítő képi-és hangi tartalom. Jó ötlet, igényes kivitelben - mondta el véleményét a videóról Cséke Zsolt.

Török Eszter a felvételek szép minőségét és a kiváló helyszínválasztásokat emelte ki értékelésében, hozzátéve azt is, hogy "az erős, dinamikus képeket érdemes hagyni, hogy maguktól meséljenek a narráció hátrányára".

Hajdú-Biharban a legjobb videós címet Rózsa Gábor Mikor iszunk?! című horror rövidfilmje nyerte el.

- A történet, "álom" egy horrorisztikus vízióba kalauzolja el a nézőt. A témaválasztása egyedi. A megvalósítás, az összes pályázat közül a legjobb szakmailag. A történet hangulatának, megfelelően világított térben játszódik az eseménysor. A képek kompozíciója, rendben van. A plán váltásokat tökéletesen használja. Itt dramaturgiailag indokolt, kézi kamera használata. Az aláfestő zene erősíti a képi hatást. Igazi profi munka - értékelte a művet Kéry Péter.

A film témáját remekül megjelenítő képi-és hangi tartalom. Jó ötlet, igényes kivitelben - vélekedett a rövidfilmről Cséke Zsolt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Trencsényi Péter eljegyzési kisfilmje, Bettina és Gábor Love Story-ja lett a megye legjobb videója.

Az alkotást Cséke Zsolt értékelte: "Szépen felépített esküvő előtti film az esküvőre készülő párról egy professzionális esküvői filmeket készítő cégtől."

" width="100%">

Északkelet-Magyarország leütősebb videósa

A szakmai zsűri és a szavazók egyöntetű döntése alapján a hárommegyés fődíj nyertese Jászberényi Lili lett, aki A lélek útja című művével pályázott.

- A film sajnos ma már egyre gyakrabban előforduló történetet dolgoz fel. A Brüsszeli terror támadás egyik áldozatára emlékszünk. Itt a témaválasztás erősebb mint a megvalósítás. Hangulatát tekintve szép képekkel indítja a filmet. Nem tartom szerencsésnek az állandó kézi kamera használatát. A képek egyébként meg vannak komponálva, a helyükön vannak. A vágás tempója a film lélektani fordulatait híven követi, a zenei aláfestés ezt kellően erősíti - vélekedett a kisfilmről Kéry Péter.

- Jól átgondolt, felépített alkotás, ami enged képekkel mesélni. Szép összefüggéseket alkalmaz (mint például a bánat és öröm könny). Gondolatokat ébreszt a nézőben - hangsúlyozta értékelésében Török Eszter.

A szavazók is nyertek

Nyereményjátékunkon nemcsak a videót beküldők, hanem a kisfilmekre voksót leadók is nyerhettek: a szavazók között három darab okosórát sorsoltunk ki. A nyertesek:

Dajka Gyöngyi, dajkagyongyi@...

Lakatos Mária, marika878@...

Mészáros László, meszaroslacko@...

A nyerteseknek gratulálunk, értesítjük őket a nyereményük átvételének módjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában