Helyi közélet

2017.05.19. 18:52

Mobil a kézben? Mehetünk!

Miskolc - A legizgalmasabb része az applikációnak a séták, amik hangos idegenvezetések.

Miskolc - A legizgalmasabb része az applikációnak a séták, amik hangos idegenvezetések.

Menetrend, mobilparkolás, taxi, pizzarendelés, még egy menetrend, Kocsonyafarsang. Ez van nagyjából az első 10-ben, ha androidos telefonunk Google Play Áruházában rákeresünk Miskolcra. Szerencsére azért az elején dobja a Miskolc@Guide Handot is, ami a fejlesztő leírása szerint „teljes audio városnézés tartalmat, turisztikai információkat, térképet” nyújt. De mégis: milyen a jó turisztikai applikáció, ha „miskolci”?

Van, ami nem

– Olyan segítséget nyújt a turistának, ami naprakész információkkal rendelkezik, és térképek, és mindenféle brosúrák nélkül is fel tudja fedezni a várost a vendég – válaszolta érdeklődésünkre Kupcsik Sarolta, a Miskolci Tourinform idegenvezetője és kommunikációs munkatársa. – Van egy olyan része az applikációnak, ahol a város teljes területéről megtalálhatók a látnivalók, hasznos információk, szálláshelyek, programok – mondta. – Ezek az információk a hellomiskolc.hu-ról kerülnek át a Guide@Hand Miskolc applikációba. Ami a legfontosabb és legizgalmasabb része az applikációnak, azok a séták, amelyek tulajdonképpen hangos idegenvezetések, navigációs utasításokkal, fotókkal. A Guide@Hand Miskolc applikáció 5 nyelven érhető el: magyarul, angolul, németül, lengyelül és oroszul, igaz, nem minden séta járható le minden nyelven.

Van avasi és lillafüredi, függőkerti séta, bejárható a Mária-út miskolci része, a Királynék vára is. Érdekesség, hogy a séták alatt találhatóak gömbpanorámás felvételek például a Deszka templom belsejéről, a Minoritáról, a Papszerről, a Barlangfürdőről.

– Ezek azért érdekesek, mert a templomok egy része nem látogatható bármikor, míg az applikációval, az említett gömbpanorámás felvételekkel egy teljes belső képet kap a turista – tette hozzá Kupcsik Sarolta. – Amit nagyon szeretnek a felhasználók, az nem más, mint az, hogy a bejárt sétákat, élményeket el is lehet menteni, ami akár megosztható a Facebookon is.

ÉM-JLI


A tartalommal nincs baj

A Guide@Hand más városokban is működik, nem csak Miskolcon. A programot az MTA SZAKI kezeli, dolgozta ki, a tartalmat viszont a Miskolci Tourinform tette hozzá.

Maga az app alig 5 mega, ám a magyar nyelvű program több mint 190 megabájt. Ugyanakkor további térképet is le kell tölteni; Lillafüred turistatérképe újabb 15 mega. (Ráadásul a sétákat külön is le kell tölteni.) Egyik kedvencünk – igaz tavalyi, de –, a Borangolás is letölthető a Székelykerttől a Szepesi pincéig. Jó a gasztronómia és a program fül is, vagy inkább hasznos. Mi összesen három nyelvre leltünk újabb sok megabájt letöltésért, viszont az információra nem lehetett rákattintani. Tény az is, hogy legutóbb 2015 novemberében frissítették a programot.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában