Helyi közélet

2017.04.24. 10:30

Nem lesz idén Sárkányünnep Bódvalenkén, veszélyben a Freskófalu projekt

Bódvalenke - Támogatás nélkül maradt a világhírű program, így a környéken élők is.

Bódvalenke - Támogatás nélkül maradt a világhírű program, így a környéken élők is.Sötét képet fest Pásztor Eszter projektvezető beszámolója, a majd tíz éve működő és a világsajtót is bejárt bódvalenkei Freskófalu projekt jövőjét illetően. A 2009-es induláskor európai, roma festőművészeket kértek fel arra, hogy fessenek képeket (seccókat) a házak falára, melynek köszönhetően létrejött egy, az európai roma festészet legjavát bemutató, a világon teljesen egyedülálló szabadtéri kiállítás. Azóta minden évben több ezer érdeklődő látogat el a faluba, hogy megcsodálja a művészeti projektet. Jelenleg 18 roma festőművész 33 képe látható a faluban.

Tavaly is nehézségekkel küszködtünk, azóta semmilyen forráshoz nem jutottunk. Pásztor Eszter

Több céllal

A projekt célja az volt, hogy olyan művészeti értékek szülessenek, amelyre minden roma ember büszke lehet, és kiváltja a többségi társadalom elismerését is. A lokális cél pedig, hogy kihasználva a Bódvalenkére irányuló figyelmet, főleg a turizmus révén hozzásegítse a falut a mélyszegénységből való kiemelkedéshez. Ennek keretében a – 2010-től már a Magyar Református Szeretetszolgálat által támogatott – projektben olyan egyéb programokat és beruházásokat szerettek volna megvalósítani, ami előmozdítja a foglalkoztatást és javítja a településen, illetve a környéken élők életminőségét.

– Tavaly is nehézségekkel küszködtünk, de azóta semmilyen forráshoz nem jutottunk, pedig kész üzleti tervekkel rendelkezünk a foglalkoztatás elősegítésére. Nem sikerült megteremtenünk a legalapvetőbb turisztikai infrastruktúrát sem. A Tanodánk sem kapott támogatást, úgy látjuk, hogy a romák életminőségét javító programok nem élveznek prioritást – mondja a projektvezető.

Pedig Pásztor Eszter szerint nagyon kell Bódvalenkén a segítség, ahol, ha van közmunka, akkor az egy főre jutó jövedelem 16 ezer forint. Ha nincs közmunka, akkor a fele sem.

– Élelmiszert is osztottunk, ami erőnkből telt. Kapaszkodunk, ahogy tudunk, a szociális munkásunk még ott van a településen és működik a Biztos Kezdet Ház, de ezt is külföldről finanszírozza egy bank még egy évig – magyarázza.

Nem rendezik meg idén a bódvalenkei vigasságot, vagyis a Sárkányünnepet sem, amely már tavaly is támogatás nélkül, egynaposra zsugorodva, piknik néven került megrendezésre, sokak önkéntes munkájának köszönhetően.

Pedig Pásztor Eszter szerint ez is egyedülálló lehetőség volt, amelynek során nemcsak a cigány kultúra és művészet kapott bemutatkozási lehetőséget, de arra is teret adott, hogy a városi középosztály találkozhasson a környékbeli romákkal és jobban megismerjék egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában