Helyi közélet

2017.04.26. 15:36

Ivóvízcsőcsere ötvenezer ember életminőségéért

Borsod-Abaúj-Zemplén - A vízellátás üzembiztonsága is nőtt az érintett megyénkbeli településeken.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A vízellátás üzembiztonsága is nőtt az érintett megyénkbeli településeken.

A Borsodvíz Zrt. szolgáltatási területén 32 településen összesen 370 kilométer azbesztcement vízvezeték található a föld alatt. A 40-50 éves csövek esetében a vízveszteség értéke magas, az elöregedés miatt a meghibásodások gyakoriak és súlyosak. A kötőidomok fém anyagának korróziója, a hosszirányú repedések, törések és a kagylós törések napi hibaelhárítást igényelnek a társaság munkatársaitól.

Tizenhárom településen

A Borsodvíz Zrt. 7 803 000 svájci frank támogatást nyert el „Az alapinfrastruktúra javítása/helyreállítása és modernizációja, valamint a környezet fejlesztése” című pályázat révén a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében. Az „Azbesztcement anyagú ivóvíz fővezeték cseréje Borsod-Abaúj-Zemplén megye kistérségi településein a GW-Borsodvíz Kft. szolgáltatási területén” nevet viselő fejlesztés keretében a megye 13 településén fejlesztették és korszerűsítették az ivóvíz­hálózatot.

Cement helyett műanyag

A kivitelezés 2013-ban kezdődhetett meg és 2016. novemberben fejeződött be. Előbb a hálózatbővítésre kijelölt két helyszínen, Simán és Emőd-Adorjántanyán végezték el a munkálatokat, ezután pedig a további településekre, az azbesztcement vízvezetékek cseréjére koncentráltak. A projekt keretében az elavult azbesztcement anyagú vízvezetékeket a kor követelményeinek megfelelő és egészségügyi szempontból is előnyösebb polietilén anyagú vezetékekre cserélték.

A Borsodvíz számára a projekt megvalósításának eredménye, hogy jelentősen csökkent a hálózati vízveszteség mértéke, amit az elöregedett vízhálózat okozott. Továbbá a beruházásnak köszönhetően nagyságrendekkel alacsonyabb lett a meghibásodások száma a társaság által ellátott településeken, ezáltal nőtt az üzembiztonság.

Az egyenlőtlenségek ellen

A Svájci-Magyar Együttműködési Program 130 millió svájci frank támogatási összeggel 2007 óta segíti Magyarország fejlődését, a hazai igényekre szabott projektek finanszírozásával, ezzel is támogatva az országon belüli, valamint az EU-tagországokhoz viszonyított gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésében.


Részt vevő települések

Nyékládháza, Tiszatarján, Alsózsolca, Ároktő, Bükkszentkereszt, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Tarcal, Tokaj, Mezőcsát, Tiszakeszi, Sima, Emőd-Adorjántanya

Számokban

4702 méter új vízvezeték épült meg

70 528 méter azbesztcement ivóvíz­vezetéket cseréltek ki

2 539 554 572 forint volt a projekt teljes költsége

2 158 621 386 forint (85 százalék) volt a svájci támogatás

380 933 186 forint volt az önerő


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában