Helyi közélet

2017.03.05. 13:14

Megújul(t) a Mindszenti templom

Miskolc - A Mindszenti Plébánia 1717-es alapítását a tervek szerint ősszel ünneplik meg.

Miskolc - A Mindszenti Plébánia 1717-es alapítását a tervek szerint ősszel ünneplik meg.

2015. szeptember elsején kezdtünk hozzá a munkálatokhoz, maga a tervezési időszak előtte jó másfél évvel kezdődött – mondta az Észak-Magyarország napilapnak Lipcsák János plébániai kormányzó. – Az elmúlt időszakban sikerült megvalósítani a falak szigetelését, statikai megerősítések történtek a templom padlásterében vonóvasazással. Kívülről szivárgót építtettek a csapadékvíz elvezetéséhez, és ezek után fogtak hozzá a teljes belső felújításhoz. Készen vannak a mennyezeti freskók, az oldalfalka, az ólomüvegablakok, és zajlik a fa műtárgyak res­taurálása is.

A beruházás közel 200 millió forintba kerül majd.

Lipcsák János

Már elkészültek

– A szentély, a főoltár és annak különböző elemei gyakorlatilag készen vannak. Jelen pillanatban a szószék restaurálása folyik, illetve műteremben készül a mellék­oltárok felújítása – tudtuk meg az atyától. – Ugyancsak elkészült már a főoltárkép és a templom négy mellékoltára vászonképeinek restaurálása. A templom legértékesebb festménye egy Szűz Mária, tengernek csillaga olajfestmény, amely méretében kisebb, ám értékében annál nagyobb kincse a templomnak. Ez is készen van már.

Kelheimi kőből

Hátravan még a keresztelőkút restaurálása, a gyóntatószékek, a padok, amelyekhez még nem nyúltak a szakemberek. Ugyanakkor a padlózat, a padlóburkolat is megújulásra vár.

– Ez kelheimi kőből készül, Németországból hozzák. Emiatt csúszunk – tette hozzá Lipcsák János. – Sikerült úgy munkálkodnunk és az egyházmegye támogatását is úgy igénybe venni, hogy ezt a drága, elegáns, ám nagyon tartós követ le tudjuk majd tenni a templomba.

Az összköltséget tekintve a beruházás közel 200 millió forintba kerül majd, hiszen megújul(t) a villamoshálózat, a templom világítása is.

– Új fényvetőket szereltettünk fel modern LED-es technológiával a költséghatékonyság jegyében – derült még ki. – A harangok vezérlése, elektronikájának cseréje is megtörtént, és a sekrestye is új berendezést, padlózatot kapott.

Lipcsák János atya arról is beszélt, hogy nem a templom, hanem a plébániaalapításnak az éve 1717, azaz 300 éves.

– Úgy terveztük, hogy július 2-án az idei templombúcsú kiemelt eseménye lesz az évnek – mondta. – Ekkor ünnepeltük volna meg a tricentenáriumot, viszont a burkolat addig nem lesz meg. Természetesen a búcsút megtartjuk az ünnep jegyében, de a templom megáldása valamikor késő ősszel történhet csak meg.

ÉM-HI


Fehér helyett arany vagy bíbor

„Különösebb meglepetés nem ért minket a felújítás kapcsán, ám azt senki nem tudta, hogy mit rejt az 1950-es években a mellékoltárokra, a főoltárra és bizonyos helyekre felkent fehér festék” – mondta Lipcsák János. – „Ugyanis nem azt az állapotot állítjuk helyre, amire az ide betérők emlékeznek, a 300 évvel ezelőtti templomhoz igyekeztünk visszatérni. Kiderült, hogy ami most fehér volt, az korábban arany vagy bíbor. Bebizonyosodott az is, hogy a Takács István mezőkövesdi templomfestő által 1950-ben készített mennyezeti freskók alatt nem voltak régebbi falképek.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában