Helyi közélet

2017.02.18. 21:37

Informatikusoké a világ

Miskolc - Formabontó magán kezdeményezés Miskolcon a Codecool elindítása, ahol rapid módon programozókat képeznek.

Miskolc - Formabontó magán kezdeményezés Miskolcon a Codecool elindítása, ahol rapid módon programozókat képeznek.

Most már Budapesten és Krakkóban is jelen vannak, és mennek tovább, hiszen a programozó hiánycikknek számít mindenütt. Szoftver- és mobilalkalmazás-fejlesztőkből lesz továbbra is a legnagyobb hiány az informatikai munkaerő hazai piacán, ahol a foglalkoztatók egyre nagyobb erőfeszítést kell tegyenek az állások betöltéséért – ez pedig most derült ki a Codecool hazai HR-vezetők – 62 fő – körében végzett kutatásából.

A tendencia globális, és hosszú távon kell rá felkészülni, mint a klímaváltozásra. A pályakezdők és a bátor pályamódosítók lehetnek a jövő nyertesei, hiszen esélytelen, hogy lépést tartson az igényekkel a hagyományos oktatás és az eddig ismert HR-eszköztár.

Reális pesszimizmus

A megkérdezettek nagy része nem tartja kielégítőnek a jelenlegi informatikai munkaerő-kínálatot, és a helyzet további romlását prognosztizálja, amely hosszú távú negatív hatással lehet a vállalatok teljesítményére.

„Ugyanakkor a tendencia nyertesei a juniorok, elmondható, hogy az informatikai szakmában a legalacsonyabb a belépési korlát” – hívta fel a figyelmet Boda József, a Code­cool társalapító-cégvezetője: a felmérés szinte minden megkérdezettje tárt karokkal várja a pályakezdőket vagy pályamódosítókat.

Inkább pluszt, mint többet

Általában elmondható, hogy a cégek észlelték a helyzet súlyosságát, és – megfelelő munkaerőpiaci előrejelzések hiányában is – igyekeznek megfelelően reagálni, stratégiát módosítani. A béren kívüli juttatás (cafeteriától a céges autóig szinte bármi elképzelhető) az egyik legnépszerűbb HR-stratégiai eszköz a megkérdezett szakértők között, ugyanakkor csak a cégek harmada vállalkozik arra, hogy szükség esetén bért emeljen.

Mentőövként szolgálhatnak

Habár a privát oktatási központok – mint amilyen a Codecool is – felvevőpiacra szabható képzési programjában rejlő lehetőségeket még nem használják ki eléggé a cégek, de a válaszaik alapján a nyitottságuk megvan az ilyen oktatási partnerek felé. Esélytelen ugyanis, hogy a jövőben a hagyományos oktatási rendszer pótolni tudná a munkaerőhiányt.

ÉM


De mi is a Codecool?

A miskolci gyökerű Code­cool oktatócég a szintén miskolci (jelenleg Misys-tulajdonban lévő) IND Group gyermekének tekinthető, hiszen alapítói az egykori, nemzetközi szinten is sikeres informatikai cég vezetői közül kerültek ki. A kezdeményezés fő küldetése, hogy pótolja az IT-szektor jelenlegi és jövőbeni szakemberhiányát, gyakorlatorientált képzési programján keresztül. Jelenleg 300 diák tanul a 3 iskolában, a tulajdonosok célja a 10 000-es méretű kritikus tömeg elérése a jövőben, szerte az unióban. A mentorok segítségével megvalósított, korszerű és azonnal hasznosítható tudást nyújtó oktatási program az elhelyezkedésre is garanciát vállal: a tandíj az elvégzett tanfolyam révén szerzett munkahelyi bérből fizetendő.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában