Helyi közélet

2017.01.26. 11:40

Még mindig veszélyes a szabad levegőre menni

Borsod-Abaúj-Zemplén - Továbbra is rossz a levegő minősége megyénk több településén.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Továbbra is rossz a levegő minősége megyénk több településén.

Hat településen maradt a keddi mérési adatok alapján veszélyes minősítésű a levegő-egészségügyi helyzet, miután szerdán is átlépte a szálló por értéke a riasztási fokozatot az ÁNTSZ friss tájékoztatása szerint. A hat városban továbbra is szerepel a négy megyénkbeli: Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika és Putnok.

Hernádszurdokon is

Ugyanakkor Hernádszurdokon a tájékoztatási küszöb feletti PM10 szennyezettség okozta egészségtelen levegőminőséget mértek. Ahogy arról tegnap már írtunk, az egészségügyi határérték szálló por esetén 50, a tájékoztatási fokozatnál 75, míg a riasztási küszöbnél 100 microgramm egy köbméter levegőben.

A tüdő teljes felülete akkora, mint egy teniszpálya, magyarázta el lapunknak dr. Csánky Eszter, a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Tüdőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa. Közvetlenül érintkezik a külvilággal és porok, gázok, irritáló anyagok tudnak rajta behatolni, méghozzá ezen a méretű felületen keresztül már rövid idő alatt is nagy mennyiségben.

– A legnagyobb probléma a levegőben lévő szálló porral, hogy gyulladást generál, amitől alsó és felső légúti panaszok alakulnak ki – mondja a főorvos. Ha pedig valaki idült légzőszervi betegségben szenved (mint például a COPD vagy az asztma), akkor nagyobb veszélynek van kitéve. Ugyanakkor ilyen mértékű légszennyezettségnél, mint amit napok óta tapasztalhatunk, minden ember veszélyben van, aki találkozik vele.

– A panaszok közt a köhögés, nehéz légzés jelentkezik, az idült betegeknél állapotromlás, rosszullét léphet fel. Az idült betegeknél pedig nemcsak a tüdőbetegségben, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek is fokozottan kell figyelni – hívja fel a figyelmet dr. Csánky Eszter.

Hozzáteszi: a legjobb, amit a megelőzés érdekében tehetünk, ha a lehető legkevesebb időt töltjük a szabadban. A hagyományos szájmaszkok nem sokat tudnak segíteni, de a speciális pormaszkok, amelyek az egy mikronnál kisebb részecskéket is szűrni tudják, már hatásosak, igaz, ezeket kicsit nehezebb beszerezni.

Nem csak a szálló por

Az Országos Környezet-­egészségügyi Intézet adatai alapján Putnokon a szálló por mellett hétfőn a kén-dioxid, Sajószentpéteren szombaton és vasárnap a nitrogén-dioxid, szombaton a kén-dioxid, Kazincbarcikán vasárnap, Miskolcon pénteken és szombaton a nitrogén-dioxid is „domináns komponense volt a levegőhigiénés indexnek”. A kén-dioxid szén és olaj elégetése, kohászat, kénfeldolgozás során keletkezik. A nitrogén-dioxid kipufogó- és füstgázban lelhető fel, illetve a vegyipari kibocsátás során jelentkezik. Mindkettő légzőszervi megbetegedést okozhat, illetve a szmog és a savas esők kialakulásában is szerepük van.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában