Helyi közélet

2016.12.05. 10:28

Vigyázzon, a nyíl fulladást okozhat!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - November közepétől fokozottan ellenőriz a fogyasztóvédelem.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - November közepétől fokozottan ellenőriz a fogyasztóvédelem.

„Indián szerelés megnevezésű lövedékes játék” – olvashatjuk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) honlapján a veszélyes termékek listáján. Az is kiderül, mi a baj ezzel a termékkel: nem felel meg a termékbiztonsági követelményeknek, játék közben a lövedék tapadókorongja leválhat a szárról, és a játszó kisgyermek szájába kerülve fulladást okozhat. Persze ezen kívül még számos termék szerepel a listán, amit az ünnepek közeledtével nem árt böngésznünk, mert nem mindegy – főleg a gyermekek esetében –, hogy mi kerül a fa alá.

Őrizzük meg a vásárlást bizonyító blokkot, nyugtát, számlát. Horváth­né Szendrei Szilvia

Vizsgálják a termékeket

November közepétől – a karácsonyi bevásárlások kezdetétől – fokozott hatósági ellenőrzést tart a fogyasztóvédelem is – mindezt Horváthné Szendrei Szilvia, a Műszaki Engedélyezési Főosztály főosztályvezető-helyettese mondta el az Észak-Magyarországnak.

– A hatóság laboratóriumban vizsgálja többek között a karácsonyi fényfüzérek biztonságosságát, illetve az üzletekben és a piacokon is végez ellenőrzéseket a veszélyes termékek kiszűrésére – fogalmazott. – Továbbá ellenőrzi az ünnepi asztalra kerülő mákos, diós és egyéb ízesítésű bejglitermékek összetételét, a különféle csokoládéfigurák jelölését, tartalmát is. Az ellenőrzések elsősorban a nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de a felügyelők jelen lesznek a karácsonyi kitelepüléseken, vásárokon és termelői piacokon is. A vizsgálatok eredménye feltehetően december második hetére megismerhető lesz.

Mire figyeljen a vásárló? – kérdeztük. „A szezonális műszaki termékeket, fényfüzéreket mindenképpen szak­üzletben vásároljuk meg. Vásárlás előtt tájékozódjunk a biztonságos fényfüzérekről, ennek listája megtalálható az NFH honlapján. A későbbi problémák elkerülése érdekében őrizzük meg a vásárlást bizonyító blokkot, nyugtát, számlát, hiszen a reklamációkat csak akkor köteles a kereskedő kezelni, ha bizonyítjuk, hogy az ő üzletében vásároltuk a terméket. Fontos, hogy minden esetben ellenőrizzük, hogy valóban nyugtát kaptunk-e, ugyanis több panasz szerint, számológépből nyomtatott szalagot adnak át nyugta helyett. Tudnunk kell, hogy hibátlan termékeket a kereskedő nem köteles visszavenni. Ha ezt a lehetőséget mégis biztosítja az üzlet számunkra, akkor a visszavásárlás, kicserélés feltételeiről már a vásárláskor érdeklődjünk, kérjük, hogy azokat írják rá a blokkra, nyugtára. Kötelező jótállás alá eső termék esetében, ha a vásárlástól számított három munkanapon belül érvényesítjük csereigényünket, a kereskedő nem hivatkozhat arra, hogy a terméket javítani tudja, hanem köteles kicserélni, ha a hiba a rendeltetésszerű használatot akadályozza. A tízezer forint feletti műszaki termékeket próbáljuk ki közvetlenül a vásárlást követően, hiszen amennyiben a termék hibás, azt a vásárlást követő 3 munkanapon belül köteles kicserélni a kereskedő” – sorolta Horváthné Szendrei Szilvia.

Akciós termék is cserélhető!

Ha nem üzletben vásárolunk – hanem interneten, termékbemutatón –, speciális jogok illetik meg a vásárlót. Ha meggondolta magát, a termék kézhezvételétől számított 14 napon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől, akkor is, ha a termék hibátlan – tanácsolta a főosztályvezető-helyettes. – A legtöbb panasz azzal kapcsolatosan érkezik, hogy a megrendelt termék nem érkezik meg idejében a fogyasztóhoz. Emiatt célszerű a vásárlás előtt tájékozódni arról, hogy a kereskedő megbízható-e, valamint a karácsonyi rohamra való tekintettel küldjük el idejében a megrendelésünket.

Horváthné Szendrei Szilvia kiemelte, hogy az akciós termékek esetében is megilletik a vásárlót a törvénybe foglalt alapvető fogyasztói jogok. „Amennyiben a terméket valamilyen hiba vagy sérülés miatt bocsátotta kedvezményesen a kereskedő forgalomba, úgy erről a tényről előzetesen köteles tájékoztatást adni.

A kereskedő csak azért a hibáért nem köteles felelni, amelyre előzetesen felhívja a vásárló figyelmét” – fogalmazott.

Lehetnek ártalmasak is a játékbabák

– Az ellenőrzési időszakban eddig 22 kereskedelmi egységben folytattunk vizsgálatot – ismertette Horváth­né Szendrei Szilvia. – Ebből 13 esetben tapasztaltunk kisebb-nagyobb szabálytalanságot. Például próbavásárlásaink során előfordult, hogy a kereskedő a kasszánál felszámított árban nem érvényesítette az általa meghirdetett kedvezmény mértékét, így nem a feltüntetett áron kaptuk meg a terméket. Vagy szimplán az árat nem tüntették fel, így nem tudtuk ellenőrizni a felszámított ár helyességét. Pozitív példakén említeném, hogy nyugtát, számlát minden esetben kaptunk, e tekintetben már nem kellett intézkednünk. Ugyanakkor piacfelügyeleti hatáskörben eljárva az emberi egészségre ártalmas vegyületet tartalmazó játékbabákat és látássérülést okozó lézerpontbetétes tollak forgalomból való kivonásáról intézkedtünk, és eljárást indítottunk a veszélyes terméket forgalmazó vállalkozásokkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában