Helyi közélet

2016.12.14. 09:06

Margarita legjobban egy új protézist szeretne karácsonyra

Miskolc - Még hosszú gyógykezelés és rehabilitáció vár az amputáción átesett kislányra.

Miskolc - Még hosszú gyógykezelés és rehabilitáció vár az amputáción átesett kislányra.

A 10 éves gyerekek karácsony előtt általában fantasztikus játékokról álmodoznak. Az is lehet, hogy nem játékot szeretnének, hanem egy új telefont, tabletet vagy laptopot. Vannak azonban olyan gyerekek is, akiknek egyetlen kívánságuk van csak, hogy végre hazamehessenek a kórházból és újra iskolába járhassanak. Így van ezzel Buncsák Margarita is, akiről többször írtunk már lapunkban. A miskolci kislány szeptemberben súlyos műtéten esett át a fővárosban: lábszárszarkómája miatt amputálni kellett a bal lábát lábszárközéptől. Az ő karácsonyi kívánsága egy olyan végtagprotézis, ami rugalmas, és természetes járást biztosít. Csakhogy ezt nem támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Még sok hiányzik

Pap Lajosné, Margarita kereszt­anyja kereste fel szerkesztőségünket a napokban, és mesélt nekünk az újabb problémákról. A nyugdíjas pedagógus a kislány édesanyjának, Irénkének a tanára volt egykor. Mindig is szívén viselte a család sorsát, hiszen Irénke egyedül neveli Margaritát, de mindent megtett és megtesz annak érdekében, hogy a kislány jól tanuljon, szépen fejlődjön. Angol két tannyelvű osztályba íratta a Selyemréti Református Általános Iskolába, hegedülni és táncolni vitte. Most azonban, hogy Margarita beteg lett, Irénke nem tud dolgozni. Cikkeink nyomán sok olvasónk segített a családnak, az Egressy Béni Zeneiskola jótékonysági koncertet szervezett, a miskolci önkormányzattól pedig egy évre bérlakást kaptak. Bár hazamenni még nem tudtak, mert a kislány állapota ezt nem engedte meg. Pap Lajosné, Ilike viszont attól fél, hogy ha a kislány kezelése elhúzódik, és elfogy a pénz, nem tudják majd fizetni a bérleti díjat és a rezsit.

– A műtét után nem sokkal elkezdődött Margarita kemoterápiás kezelése. Az erős gyógyszereket azonban nem tudta feldolgozni a mája és a veséje, Németországból kellett neki sürgősen ellenanyagot hozatni. A vérképe azóta is nagyon rossz – meséli aggódva Ilike. Hozzáteszi: hónapok óta kilincsel mindenfelé, hogy annyi pénz összejöjjön, hogy legalább egy kis garzonlakást tudjon venni Irénkének és Margaritának, de jelenleg még nagyon sok hiányzik hozzá.

Festményét ajánlotta

Egy Egerben élő, korábban Miskolcon is alkotó nagybányai festő (kérte, a nevét ne írjuk meg) saját festményét ajánlotta fel árverezésre Margarita gyógykezelésre és rehabilitációjára, de a képet azóta sem sikerült elárverezni. Ehhez is segítség kellene a családnak, hogy egy fővárosi aukciósházba vagy galériába eljuthasson a festmény.

– Egyelőre azonban az a legnagyobb probléma, hogy az OEP csak olyan végtagprotézist támogat, ami merev, kényelmetlen. A jó minőségű, rugalmas 200–300 ezer forintba kerül, amit a jelenlegi helyzetben nem engedhet meg magának Margarita édesanyja – hívja fel a figyelmet Ilike. – Margarita semmi mást nem szeretne karácsonyra, csak egy olyan protézist, amivel úgy járhat majd, mint amikor még egészséges volt a lába – teszi hozzá elérzékenyülve a pedagógus.

Kéri, írjuk meg azt is, hogy nagyon hálásak mindenkinek, aki eddig segített. Meghatotta őket, hogy több miskolci általános iskola is gyűjtést kezdeményezett Margarita megsegítésére.

Minden segítség jól jön

Kérjük kedves olvasóinak, hogy aki bármilyen módon tudna segíteni a 10 éves kislánynak, tegye azt meg.

Buncsák Irén számlaszáma: K&H Bank 10402764-77535453-56551003. A pénzadományokat a Selyemréti Református Általános Iskola és az Egressy Béni-Erkel Ferenc Zeneiskola Alapítványa is fogadja.


"Tiszta szívemből adtam a képet, Margarita megérdemli"

Miskolc - Margaritát még egyszer meg kellett műteni és elkezdték nála a kemoterápiát. Szívszorító története eljutott az egyik Egerben élő festőhöz, aki 4 évig Miskolcon is alkotott, és felajánlotta a kislány gyógyítására és gyógykezelésére egyik festményét. Az alkotás egyelőre az Egressy Béni Zeneiskolában van, ahol Margarita hegedülni tanult betegsége előtt.

Videó: Táncolni szeretne Margarita, az amputált lábú miskolci kislány

Miskolc - Táncolni szeretne az a miskolci kislány, akinek daganatos betegség miatt két hónapja levágták az egyik lábát. A 9 éves gyereket egyedül neveli az édesanyja, családi pótlékból és adományokból élnek.

Margarita: „Jól vagyok. Fáj a lábam, de azért ki lehet bírni”

Miskolc - A 9 éves miskolci kislánynak lábszárszarkómája miatt amputálni kellett a bal lábát lábszárközéptől. A műtét szeptember 14-én volt Budapesten, most pedig már a megyei kórház Gyermek-egészségügyi Központjában fekszik. Még sok megpróbáltatás vár rá, kemoterápia és rehabilitáció, de bizakodó, és alig várja, hogy megkapja protézisét.

Margarita segítséget kér a „kedves néniktől és bácsiktól”

Miskolc - A 9 éves kislánynak az elmúlt héten amputálták a lábát. Többen is összefogtak érte.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában