Helyi közélet

2016.12.14. 08:55

Félmillióra büntették a miskolci polgármestert

Miskolc - A jogi eljárás csak a végső eszköz volt a kezükben.

Miskolc - A jogi eljárás csak a végső eszköz volt a kezükben.

Ismét elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatósága (EBH) a miskolci önkormányzatot. Ezúttal a Miskolci Mások Egyesület (MiMás) – a Háttér Társaság képviselte őket – ügyében hozott határozatot, amiben megállapította, dr. Kriza Ákos jogsértést követett el, amikor nem engedélyezte az egyesületnek a Miskolc név használatát. Ugyanis a miskolci önkormányzat helyi rendelete előírja, hogy a város nevét viselni kívánó szervezeteknek engedélyt kell kérniük a névhasználatra.

Örülök, hogy a hatóság egyesületünknek adott igazat. Molnár Krisztián

Példa nélküli

Így tett januárban a MiMás is – erről beszámoltunk –, de a városvezető indoklás nélkül utasította el névhasználati kérelmüket. Ezután keresték meg a Háttér Társaságot, amely vidéki közösségfejlesztési programja keretében már évek óta támogatja a helyi csoport működését.

A Háttér Társaság először közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzathoz, amelyből kiderült, a névhasználat megtagadása példa nélküli volt: korábban minden kérelmet jóváhagytak – olvasható a társaság sajtóközleményében.

A szervezetek ezt követően fordultak az EBH-hoz annak megállapítását kérve, hogy a polgármester a szervezet által képviselt csoport (az LMBT-közösség) miatt utasította el az engedély megadását. „Az önkormányzat ellenkérelmében formai indokok mellett arra hivatkozott, hogy a csoport kérelméből nem volt megállapítható, hogy tevékenysége miként járulhat hozzá a város megbecsülésének fokozásához. A hatóság ezt nem fogadta el, és felhívta rá a figyelmet, az önkormányzatnak hiánypótlás keretében lehetősége lett volna további információkat bekérnie a kérelmezőktől, ezzel a lehetőséggel azonban nem élt” – áll a közleményben.

A város érdekeit szolgálná

Az EBH a közelmúltban hozta meg döntését: szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg a polgármester. A hatóság megtiltotta a városvezetőnek, hogy máskor így járjon el, elrendelte, hogy 30 napra hozzák nyilvánosságra a jogsértést megállapító határozatot, és 500 ezer forintos bírság megfizetésére is kötelezte dr. Kriza Ákost. Az EBH szerint: „önmagában az a tény, hogy egy magyar nagyváros rendelkezik helyi kötődésű, a nevében is a városra utaló LMBT-szervezettel, alkalmas az ismertségének és megbecsülésének emelésére, tehát a város érdekeit szolgálja”.

„Örülünk neki, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósága egyesületünknek adott igazat” – reagált a döntésre Molnár Krisztián, a Miskolci Mások Egyesület elnöke. Hangsúlyozta: „A jogi eljárás megindítása csak a végső eszköz volt a kezünkben, az eljárás során is törekedtünk az egyezségkötésre, de ezt a polgármester lesöpörte az asztalról. Mi mindössze annyit szerettünk volna elérni, hogy tovább folytathassuk azt a munkát, amit a helyi LMBT-közösség érdekében megkezdtünk. A polgármester magatartása jól mutatja, hogy sok még a teendő itt Miskolcon”.

Megalapozottnak tartják

Megkerestük az önkormányzatot is, kíváncsiak voltunk, mit szólnak az EBH döntéséhez, illetve használhatja-e ezek után Miskolc nevét a csoport. Kérdéseinkre az önkormányzat sajtóosztálya válaszolt: a polgármesteri hivatal korábbi döntését – azaz a Miskolc név használatának elutasítását – megalapozottnak tartja. A városháza jogorvoslattal kíván élni a hatóság döntésével szemben. „Tekintettel arra, hogy az egyesület nem rendelkezik a jogszabályban előírt engedéllyel, nem használhatja Miskolc nevét” – fogalmaztak.

„Az egyesület a Miskolc nevet engedély nélkül használja, bejegyzési kérelmét is a szükséges engedély beszerzésének mellőzősével adta be a Miskolci Törvényszékre. Csak ezt követően fordult a rendeletnek megfelelő módon Miskolc város polgármesteréhez a névhasználati engedély megszerzése érdekében. Kérelmében tevékenységi területének Borsod-Abaúj-Zemplén megyét jelölte meg, tehát nem Miskolc városát. A kérelmet benyújtó Miskolci Mások Civil Társaság székhelye sem Miskolcon van, hanem Sajószentpéteren, ami megint csak arra enged következtetni, hogy a miskolci kötődés nem valós” – írták a válaszban.


A Mások miért nem lehetnek miskolciak?

Miskolc - Több mint három év után sikerült bejegyeztetni a Miskolci Mások Civil Társaságot a cégbíróságon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában