Helyi közélet

2016.10.19. 09:01

Csak álom marad a 26-os elkerülője?

Miskolc, Sajószentpéter - A jelen helyzet szerint 2022-ig biztosan nem épül meg a 26-os út sajószentpéteri elkerülő szakasza.

Miskolc, Sajószentpéter - A jelen helyzet szerint 2022-ig biztosan nem épül meg a 26-os út sajószentpéteri elkerülő szakasza.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés minap megtartott közmeghallgatásán dr. Takács András, a sajószentpéteri önkormányzat képviselője tette fel kérdésként, hogy mikor épülhet meg végre a 26-os számú főközlekedési út Sajószentpétert elkerülő szakasza, amelyet – kis túlzással – évtizedek óta várnak a város és a környék lakói, mert az út forgalma nyomán kialakult helyzet elviselhetetlenné teszi a mindennapokat.

Dr. Takács István írásban is benyújtott kérdését szóban is kiegészítve elmondta, hogy több fórumon próbált már tájékozódni a beruházásról, de nem kapott biztató válaszokat, még a megye úthálózatát üzemeltető Magyar Közút regionális igazgatóságánál sem tudtak választ adni arra, lesz-e és mikor bármi is az építkezésből.

A sajószentpéteri önkormányzati képviselő elmondta, hogy a 2015. évi számlálás alapján naponta mintegy 17 ezer jármű halad át a városon a 26-os úton. Ebből 13 ezer fölötti a személyautók száma, de csaknem 300 busz, majdnem 1300 teherautó, közel másfél száz nehézgépjármű, amit el kell viselnie a városban élőknek.

Nagy szükség volna rá

A napi hírekből is tudhatjuk, de a rendőrség is megerősítette, hogy ezen a területen a 26-os út átmenő forgalma okozza a legtöbb közúti közlekedési balesetet.

Dr. Takács István szerint már a szocialista kormányok idején szó volt az elkerülő megépítéséről. A Miskolc felől érkezők tapasztalhatják is, hogy a város előtt nem sokkal megépült az a körforgalom, amelyből kiindulna az elkerülő. Lényegében a tervek is elkészültek, és 2013-ban befejeződött a terület régészeti feltárása is. A ciklus előtt arról volt szó, hogy ebben az évben megkezdődik a beruházás, de ez nem történt meg eddig.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke jelezte, hogy az uniós ciklusban 5,9 milliárd forint áll rendelkezésre alacsonyabb rendű utakra, ebben a 26-os nincs benne. Mint mondta, minden lehetőséget megragadnak, hogy lobbizzanak az elkerülő mielőbbi elkészültéért.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában