Helyi közélet

2016.09.30. 11:56

Utánam, srácok! A filmkluboktól a kilátóig

Miskolc - Időtálló-e, ami az Avas tetején áll? Miért jártunk anno csoportosan filmet nézni? US Fesztivál a hétvégén.

Miskolc - Időtálló-e, ami az Avas tetején áll? Miért jártunk anno csoportosan filmet nézni? US Fesztivál a hétvégén.

Három új könyvüket is bemutatják az Utánam, srácok! Fesztivált szervezők a péntek-szombati rendezvényen. Egy útikönyvet a belvárosról, és a Privát félmúlt Miskolcon-sorozat két új folytatását. Ezen felül belvárosi túrára invitálják az érdeklődőket, valamint előadásokra: az egykori filmklubokról, az Avasi kilátó jelenéről és jövőjéről. Lesz ezen felül pénteken és szombaton este dokumentumfilm-vetítés, az október elsejei avas-tetői programban pedig vetélkedő, kamázás, esti koncertek is szerepelnek.

Alkalmas „jelszó”

Évek óta igyekszik a hetvenes évekbeli Utánam, srácok! tévésorozat nimbuszát megőrizni az Észak-Keleti Átjáró Egyesület. Az egykor a borsodi megyeszékhelyen forgatott klasszikus ifjúsági tévésorozat ma is ismert és népszerű, a címe pedig alkalmas „jelszó” a mai kor miskolciságával foglalkozó kezdeményezések hívószavaként. Elsősorban a huszadik század (második fele), a „félmúlt”, a mai nemzedékek zöme által megélt helytörténet témái foglalkoztatják az átjárósokat, ennek szentelik az évről évre október elején megtartandó fesztiváljuk nagy részét is.

Ide sorolható a kamajáték, amelyet szintén megpróbálnak életben tartani, újranépszerűsíteni; ez egy csak Miskolcon létező, itt keletkezett labdás csapatsport, amelynek egy ideje iskolai és alkalmi bajnokságai zajlanak. Ilyen kupa lesz szombaton délelőtt 10-től az Avas-tetőn, a sportpályáknál – bármely 7-8 fős (akár vegyes) csapat nevezhet a helyszínen.

Kora délutánig tart a sport­program, utána bográcsozás a résztvevőknek, majd 3-tól helytörténeti vetélkedő diákoknak. A színhely immár a tévétorony és környéke.

Kerekasztal-beszélgetés

Az egyik fő téma 5-kor kerül elő: miként ítéljük meg ma, fél évszázaddal felállítása után az Avasi kilátót, Hofer Miklós építész művét – erről zajlik majd kerekasztal-beszélgetés (a tavalyi hasonló folytatásaként). Utána a PFM-kötetsorozat két újabb folytatását mutatják be a szerzőkkel beszélgetve (Galli Andrea és Iván Zsolt), este 8-tól Lévai Balázs dokumentumfilmjét vetítik (KineDok program), fél 10-től zenés zárás: Zivatar Zenekar, Liquid Limbs, DJ Zöld, éjjel 4-ig.

ÉM


További programok

De ne feledjük, az Utánam, srácok! Fesztivál kétnapos! Már pénteken délután várják a nagyérdeműt, méghozzá a belvárosba, konkrétan a Weid­lich-udvarba. Itt kezdés fél 5-kor (városi túra: a Villanyrendőrtől a Weidlich-­palotáig, idegenvezetéssel), fél 6-kor az új útikönyvsorozat első részének bemutatója (téma: a belváros), egy órával később fórumbeszélgetés a hetvenes-nyolcvanas évek filmklubmozgalmáról (helyszín a Zöld Sárkány teázó). Újabb óra múlva KineDok-os filmvetítés (Anyák és lányaik, dokumentumfilm) zárja a pénteki műsort.

További információk az utanamsracok.blogspot.hu weboldalon, illetve az egyesület honlapján nyerhetők, a Facebookon is érdemes a rendezvény és a projekt oldalát keresni.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában