Helyi közélet

2016.09.03. 22:00

Több évtizedes álmuk valósult meg Kazincbarcikán

Kazincbarcika - Kazincbarcikán péntek délután felavatták a Don Bosco Sportközpontot.

Kazincbarcika - Kazincbarcikán péntek délután felavatták a Don Bosco Sportközpontot.

Látványos ünnepség keretében adták át a szalézi rend komplexu­mát, amely mintegy kétmilliárd forintból valósult meg.

Akár olimpikon is

A több száz érdeklődő előtt tartott eseményen először P. Ábrahám Béla, a Magyarországi Szalézi Tartomány főnöke beszélt:

– Valami hiányzott nekünk, szalézieknek: egy olyan közösségi tér, amelyből most valóság lett. Ez a sportcsarnok az oktatási célokon kívül otthont ad az élsportnak, ennek jegyében kívánom, hogy innen, Kazincbarcikáról is legyen majd olimpikon négy vagy talán nyolc év múlva.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere meghatottan lépett a mikrofonhoz:

– Mérföldkőhöz érkezett a város, a mai nap kiemelkedő az életünkben, ünnep a sportnak, a kultúrának. Több évtizedes álmunk valósult meg, a rend és a kormány révén markáns támogatást, sok pénzt kaptunk hozzá. Ami pedig az ötkarikás szereplőket illeti: azon fogunk munkálkodni, hogy ez megvalósuljon.

Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője személyes élményét idézte fel:

– Amikor annak idején a Parlamentben jártunk, és ott elmondtuk az illetékeseknek, hogy mit szeretnénk megvalósítani, ezt a választ kaptuk: tervünket jó szívvel támogatják. Most pedig már elmondhatjuk, hogy a szaléziek egy tornatermet adtak a városnak, a régiónak, az iskolásoknak, a kluboknak, a sportolóknak.

Nagy dolognak számít

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elöljáróban leszögezte, hogy örömmel áldoztak az adófizetők forintjaiból a szalézieknek a sportcsarnokra, majd így folytatta:

– Magyarországon igenis vannak olyan dolgok, amikben egyet tudunk érteni. Ilyen ennek a sportcsarnoknak az ügye. Összefogott a várost vezető baloldal a jobboldali kormánnyal és a keresztényekkel, ennek eredménye a kétmilliárdos sportcsarnok, amely nagy dolognak számít a közoktatás és a sport világában.

A miniszter ezután felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét. A kormányfő elárulta, hogy először leveleinek olvasása közben értesült a helyiek tervéről, majd azt írta, hogy elismeréssel gondol a szalézi rendre, amellyel sok száz kazincbarcikai életét fordíthatja jó irányba, majd hozzátette: közösen csodát tehetünk gyermekeinkért.

A létesítményt dr. Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg, majd a jelenlévők bejárták a komplexumot, jelképesen használatba véve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában