Helyi közélet

2016.09.03. 08:53

Lehet omlás a hámori sziklafalnál, de nem "ott"

Miskolc - Nagy volt az ijedség, de a mászók szerint nem veszélyes a szikla.

Miskolc - Nagy volt az ijedség, de a mászók szerint nem veszélyes a szikla.

A közösségi médiában megjelent fotó után nagy volt az ijedség az internetezők körében, hogy omlásveszélyes lehet a mászásra használt hámori sziklafal előtti kanyar. A buszmegállóval szembeni sziklafalon körben repedés található, a tetején pedig nagy fa nőtt, így a kép feltöltője szerint omlásveszélyes lehet, amivel kezdeni kellene valamit. Ezzel pedig sok hozzászóló egyetértett. A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy valóban nagy repedés van a sziklafalon kétoldalt, azonban nem mainak tűnik.

– Egy szálkőről van szó, ami biztosan nem fog leomlani vagy kidőlni – magyarázta el Hímer József, a Hámori Szikla és Jégmászó Sportegyesület éppen ott tartózkodó elnöke. – Negyven éve mászom itt, itt is lakom, és ez a repedés azóta ott van, valószínűleg azután keletkezett, hogy az előtte lévő még ötméternyi sziklafalat lerobbantották az útépítéshez anno. A mászáshoz használt fal már nem mondható ennyire „sziklaszilárdnak”, tizen-egynéhány éve leomlott a bal oldali része, és kisebb kövek a tetejéről időnként lehullanak a növényzet, illetve az állatok „munkája” nyomán. Az egyesület nemcsak használja, hanem felügyeli is a Hámori Sziklafalat és környékét, ha veszélyes részt tapasztalnak, akkor jelzik a közút felé.

…de nem most

– A szálkő tetején lévő fa kisebb köveket valóban elindíthat, így ennek a kivágását már javasoltuk. A balesetveszély megelőzésére Németországban hálót használnak, ami megfogja vagy lelassítja a leomló darabokat, de megvan arra a lehetőség, hogy figyeljük a repedések tágulását, a sziklák mozgását is. Itt jelenleg nagy omlásveszély nincsen, de vannak olyan részek, amelyek valamikor leszakadhatnak. Ez nem a közeljövőben lesz, de a megelőzéssel érdemes foglalkozni – tette hozzá az elnök.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában