Helyi közélet

2016.09.05. 15:32

A furmint és a „mádiság” összetalálkozása

Mád - Ki hitte volna, hogy a borbélynak ekkora sikere lesz? Pedig Mádon így történt a hétvégén.

Mád - Ki hitte volna, hogy a borbélynak ekkora sikere lesz? Pedig Mádon így történt a hétvégén.

Még hajnalban is ült kuncsaft a századfordulós borbélyüzlet és egy vadnyugati kocsma keresztezésének tűnő kis pavilonban. Mádon mindig minden évben kitalálnak valamit, és ez az idei Furmint Ünnepen sem volt másként.

Élővé varázsolták

Ugyanis Mád főutcáját – amely a hajdani ötezres kisváros stílusát, hangulatát idézi ma is – élővé alakították, visszahozták azokat a mesterségeket, amelyek valaha itt virágoztak a susztertől a borbélyon át a kovácsig.

A Furmint Ünnep üzenete azonban nem csak annyi, hogy három napon át rendkívül nívós kulturális programok és elsőosztályú gasztronómia közepette – Parno Graszt, Rúzsa Magdi, Csík zenekar, csak hogy párat említsünk – roppant jól szórakozzon, aki ide érkezik. Ez is fontos, hiszen aki megszereti Mádot, mindig visszajár, és egyre többen vannak, évről évre. De sokkal fontosabb, hogy megismertessék a világgal a „mádiság” jelenségét, ami ma egyszerre jelent elkötelezettséget a magas színvonalú borászat, gasztronómia és turizmus mellett, és hitet a közösség összefogásának erejében. Ma igen sokféle, és sokfelől érkezett ember dolgozik Mádért – a célokat illetően egyetértésben.

Jól megférnek

Jelképes maga az ünnep programja is, amiben jazz megfér az etnoval, a szüreti mulatság a már nem létező mádi zsidóság emlékeinek megismerésével, a Percze étlapján a kovászosuborka-leves a panacottával.

A nyitórendezvények egyike a kiemelkedő mádi bortermelőket tömörítő Mádi Kör kóstolója, jótékonysági borárveréssel. Ez az alkalom a Furmintról szól, itt ízlelhetjük meg évről évre, hol tartanak most a borászatok. Idősebb Szepsy István azt vallja, hogy a Furmintban, az aszúborkészítésben és a termőhely jelentőségének, lehetőségeinek felismerésében még olyan nagyívű perspektívák rejlenek, amely a borvidéket sokkalta magasabbra emelheti. Ebben persze hinni kell, embertelenül sok kitartással és szorgalommal megtoldva. Ez nem mindig volt így, az útkeresés még most is tart Hegyalján, nem kevés konfliktussal. Van mit behozni, hiszen az elmúlt század második fele szinte jóvátehetetlen pusztítást végzett Hegyalján, minden tekintetben. Az csak egy apró, de nem lényegtelen mozaikdarab mindehhez, hogy a Furmint szőlőfajta minden genetikai kutatás szerint európai „szülőktől”, de itt jött létre Hegyalján. A Mádi Kör útja egy a több lehetséges közül – mondja Szepsy István –, és ahogy gyakorta hangsúlyozza egész Hegyaljára is vonatkoztatva: a többiek nélkül egy borászat sem lehet igazán naggyá.

A Furmint Ünnep az összefogásról is szól – mondta Tatárka József, a település polgármestere –, és arról is, hogy minden településnek előbb az egyéniségét kell megtalálnia újra, és utána pedig másokkal együtt, közösen tenni Hegyaljáért.

ÉM-KL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában