Helyi közélet

2016.08.29. 09:47

Szerencsi csokifesztivál - Egy hely, ahol Gombóc Artúr is megizzadt…

Szerencs - Vasárnap éjszaka véget ért a Csokoládé Fesztivál. Mi szombaton délelőtt jártuk be a rendezvényt.

Szerencs - Vasárnap éjszaka véget ért a Csokoládé Fesztivál. Mi szombaton délelőtt jártuk be a rendezvényt.– Mint kiállítók először vagyunk itt, ám néhány éve elkészítettem a szerencsi Rákóczi-várat gigaméretben grillázsból – mondja Rimóczi László, a Magyar Grillázs Szövetség elnöke. – Most lett egy szabad hétvégénk, ezért úgy döntöttünk, hogy eljövünk. Ugyan mi nem csokoládéval, bár van egy csokoládésgrillázs-szalonunk is, Lajosmizsén pedig egy grillázsműhelyünk. Mi ugyanis egy kis grillázs manufaktúra vagyunk.

Minden évben hazajövünk a csokifesztiválra. Tóth Andrea

Lászlóék grillázskolbászokat, cukorvirágokat csakúgy készítenek, mint aszalt gyümölcsös, csokoládé- és grillázslapokat is, 12-féle ízben. Sőt diabetikus grillázsokat is sütnek. Az elnök hangsúlyozza: az édességet és finomságokat fogyasztani mértékkel kell, igaz, ezek olyan termékek, amiket nem mindennap „élvezünk”.

– Ezek teljes mértékben kézműves készítmények, nincs gépiesítve az elkészítés folyamata: a cukrot ki kell keverni, kinyújtani, kiszabni… – sorolja, majd visszakérdez: „Tudta, hogy a grillázstorta a vőlegénytorta?”

Megtudjuk még, hogy Magyarországon 40–50 aktívan dolgozó grillázskészítő van.

Jó szívvel

Kovácsné Erika nem sokkal később már a mazsolás tallér elkészítését mutatja. „A tejcsokiban elkeverjük a mazsolát, mogyorót és halmokat formázunk belőle. Utána hűtőben kifagyasztjuk, és ez lesz belőle.” – avat be, ha nem is a teljes titokba.

Odébb Stark Ernőnét szólítom meg, aki dolgozós hölgykoszorú tagja. Elárulja, hogy a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Iskolából jöttek, és épp tejszínes desszertgolyót készítenek.

– Ezt kínáljuk az ide kilátogató vendégek számára – derül ki. – Mértékkel kell fogyasztani? – kérdezem. „Jó szívvel!” – jön a válasz.

Az udvaron pedig már Gombóc Artúr készülődik. Az egyik, ugyanis ketten osztoznak a jelmezen.

Londonból haza

– Nagyon szuper, szeretjük! – jelenti ki a szerencsi Kohári János. – Kilencedszer vagyok itt a fesztiválon, azaz az első évtől kezdve. Úgy látom, hogy folyamatosan nő az érdeklődés. Gombóc Artúrt is szeretik, a csokoládét is, szerintem van rá igény. Az esti programok nagyon szuperek, első osztályúak, rengeteg a fellépő, szinte mindig telt ház van. A jelmez amúgy meleg, szakad rólunk a víz…

Tóth Andreáék Londonból érkeztek a gyerekekkel, a barátaikkal. Ők egyébként szerencsi születésűek, és minden évben úgy intézik a hazajövetelt, hogy az a csokifesztiválra essen.

– Nagyon sok program lesz, az esti koncertekre is maradunk! – mondja. Fia, Tocsányi Botond is járt már a csokifővárosban, de amúgy is „hozzá van szokva” a fesztiválokhoz.

– Jó a kinti, londoni élet, csak sokat esik az eső… – búcsúzik Botond.

Mint ahogy lassan mi is Szerencstől, ahol ismét összehozták a „tutit”, csokiba csomagolva.

Együtt a generációk

A napokban az év polgármesterének választott Koncz Ferencet, Szerencs város vezetőjét arról kérdeztük, hogy túl lehet-e szárnyalni az idei rendezvényt jövőre.

„Amikor elkezdtük, akkor is meglepetés volt, hogy mennyien vannak” – emlékezett. „Voltak félelmeink, de ezek szerencsére nem igazolódtak be. A munkatársaimat dicséri, hogy ilyen széles és sokszínű a programkínálatunk. Ráadásul tartani tudjuk a vidéki árakat. Öröm volt látni több koncerten, hogy generációk szórakoztak együtt. Nekünk magyaroknak még fejlődnünk kell, hogy élvezni tudjuk az életet, pedig vannak eredményeink, ez meggyőződésem!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában