Helyi közélet

2016.08.15. 16:25

Örömsziget a Hejő-ligetben

Miskolc - „Mintha más világba csöppentem volna. Csupa mosolygós ember.”

Miskolc - „Mintha más világba csöppentem volna. Csupa mosolygós ember.”

Müller Péter szerint „Az öröm nem öncélú, tovább kell adni azt…” Ezen hitvallás jegyében rendezte meg a miskolci Holdam Egyesület szombaton, a Hejő-ligetben az I. Miskolci Örömünnepet.

A kiválasztott színkompozíciók segítségével kitárul a lélek. Kociszewszki Csilla

Itt és most az elsőt, de ebben nem Miskolc volt az úttörő. Az ország első örömünnepét ugyanis Veszprémben rendezték meg 2014 nyarán.

Az ötlet gazdája Kálazi Ági reikimester, aki most személyesen is eljött a mi örömünnepünkre, magával hozva a veszprémi örömünnep Weöres Sándor ihlette mottóját: „Örömöm sokszorozódjék a te örömödben. Hiányosságom váljék jósággá benned.” Mint elmondta, az öröm lehet egy röpke pillanat, de lehet egy nap teljessége, és egy örömteli élet ilyen pillanatokból és napokból áll össze.

„Megérte eljönni”

A veszprémi példa adta tehát az ihletet a Holdam Egyesületnek, hogy az örömöt, az örömszerzés mindennapi és ünnepi dolgait összegyűjtse egy napba és egyben nyújtsa át az örömre vágyó, az örömöt átadni szándékozó miskolciaknak, nőknek, férfiaknak, lányoknak, fiúknak, családoknak és egyedül lévőknek.

Találkoztunk is családokkal, egyedül sétálókkal a Hejő-ligetben kialakított „örömszigeten”. Meg-megszólítva, ám az öröm átérzésében megzavarni nem akarva őket, csupa jó dolgot hallottunk tőlük.

„Mintha más világba csöppentem volna, csupa mosolygó ember – mondta például Csilla. – Találkoztam egy általános iskolai osztálytársammal, akivel – tudom, hogy ez sokak számára azért nem olyan sok idő – húsz éve nem váltottunk egyetlen szót sem. Most mégis olyan volt, mintha tegnap jöttünk volna vissza a nyári vakációból és épp megbeszélnénk, mi is történt velünk. Csak most húsz év volt a téma. Nem is jutottunk a végére. Megbeszéltük, hogy legközelebb mikor találkozunk. Már ezért az örömért megérte kijönni ide.”

Az öröm különböző tereit alakítottuk ki kicsiny szigetünkön. Csincsi Bernadett

Örömterek

Csincsi Bernadett, az egyik fő szervező – sok gazdája volt a napnak, de mindenkit nem szólaltathatunk meg – csillogó szemmel mutatta meg, hogy a mesebeli örömszigetet miként alkották meg.

„Az öröm különböző tereit alakítottuk ki kicsiny szigetünkön – mondta. – Az előadótér a bemutatóké, eszmecserés beszélgetéseké. A mozgástér – nevéből is adódik – a fizikai örömforrásé, a testé. A férfi téren a két nem kapcsolata, harca, a szeretetnyelvek, társasjátékok, az egészséges kapcsolat a téma. A játéktár főként a gyerekeké, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy mennyire szeretnek játszani a felnőttek is. Nem is feledkeztünk meg róla és már most látni, mennyi felnőtt gyülekezik arrafelé. Persze kialakítottunk igazi gyerekteret is a sajátos gyerektevékenységeknek. És aztán ott a művész tér is, hiszen az örömszerzés egyik nagyon fontos forrásai a művészetek. Azt reméljük, hogy ezen a napon az is örömpillanatokkal a tarsolyában tér haza, aki szkeptikusan érkezett ide.”

Tudott róla?

A Holdam Egyesület miskolci nők és anyák közössége. Az egyesület 2007 nyarán alakult és azóta aktívan részt vesz családokat érintő, szemléletformáló tevékenységekben, és a női támogatóközösségek születésének népszerűsítésében.

A Holdam Egyesülettel az érdeklődők ezen a weblapon léphetnek kapcsolatba: www.holdam.hu

Lépj egy fényesebb, színesebb világba!

„Lépj egy fényesebb, színesebb, örömtelibb világba!” – hirdette sátránál Kociszewszki Csilla, aki a lélekszín-terápiába igyekezett beavatni az arra járót. Mint mondta, legalább egy órára van szükség egy „lélekszínelemzéshez”, annyi idő kell, hogy a skálából kiválasztott színkompozíciók segítségével kitáruljon a lélek, előjöjjenek a belső érzések, kialakuljon a „visszaemlékezés önmagunkra” állapot.

„Ez olyan állapotot idéz elő, amely kiindulópont lehet a jövő kialakítására. Olyan jövő kialakítására, amelyben az örömteli pillanatok töltik be a legnagyobb részt” – hangsúlyozta. „A fényekkel és színekkel ötvöződnek a gyógynövények és esszenciális olajok, a színtiszta forrásvíz és a kristályok rezgése. Mindezek együtt segítik céljaink elérését.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában