Helyi közélet

2016.08.27. 08:46

Megérkeztek a tankönyvek, legalábbis a 99,9 százalékuk

Miskolc, Budapest, Szirmabesenyő - Több mint 13 millió tankönyvet kell kiszállítania a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-nek.

Miskolc, Budapest, Szirmabesenyő - Több mint 13 millió tankönyvet kell kiszállítania a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-nek.

A munkával jól haladnak, eddig 12,5 millió tankönyvet már megkaptak az iskolák. A kiszállítási határ­idő augusztus 30., a terv az, hogy hétfőn és kedden még 350 iskola kapja meg a megrendelését. Mindezt Tőczik Zsolt, a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mondta el lapunknak. Azt is megtudtuk, hogy augusztus elsején kezdték az osztást, és közel 500 diákmunkás dolgozik náluk – három műszakban –, akik csomagolják a megrendeléseket.

Év elején senki nem maradhat tankönyvek nélkül." Győrfi Lászlóné

„Éppen ezért előfordulhat hiba, de ezeket, amint jelzik felénk az iskolák, javítjuk” – tette hozzá az ügyvezető. A tankönyvek díját a szülőnek szeptember 15-ig van lehetősége befizetni a KELLO felé. A befizetést csekken, banki átutalással, utalvánnyal is rendezhetik, de a tankönyvellátó oldalán is van erre lehetőség – sorolta Tőczik Zsolt.

Több miskolci és környéki iskolába már meg is érkeztek a tankönyvek. A Szabó Lőrinc Általános Iskolába például péntek délelőttre várták. Mikitáné Újjobbágy Erzsébet igazgató reggel bizakodó volt, mint mondta, eddig mindig percre pontosan, a megígért időpontra érkezett a megrendelés. A további munkáról is mesélt az igazgató: „A jövő héten az osztályfőnökök leválogatják a tankönyveket. A felsősök igény szerint megkapják, hiszen van, aki nem rendelt, mert idősebb testvérétől esetleg örökölt tankönyvet. A fizetős tanulók egyéni számlát kapnak, amit majd a tankönyvellátó felé kell befizetniük.”

A szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában is megvannak a tankönyvek. Győrfi Lászlóné igazgató úgy fogalmazott: legalábbis a 99,9 százalékuk. Azt is elmondta, a diákok az első tanítási napon vehetik át azokat.

Az idén ingyen lesz

Ami az idén újdonság Szirmabesenyőben, hogy a felső tagozatos diákok – azok is, akiknek fizetni kellett volna – ingyen kapják meg a tankönyveket.

„A helyi képviselők a közelmúltban rendkívüli ülésen döntöttek arról, hogy az önkormányzat átvállalja a felsősök tankönyveinek díját” – magyarázta Győri Lászlóné. Ez a településen 42 gyereket érint majd. Azt is megtudtuk, ezek az ingyenes tankönyvek év végén az iskola könyvtárába kerülnek, így gyarapszik annak tankönyvállománya, illetve több diák tudja majd használni.

Győrfi Lászlóné szerint év elején senki nem marad tankönyv nélkül, ha valaki – mondjuk átjelentkezés miatt – nem kapna könyvet, annak a nevelői példányt ideiglenesen átadják.

Pótrendelés

A miskolci Herman Ottó Gimnáziumba is megérkeztek a könyvek, még augusztus elején szállította ki a tankönyvellátó. A tanulók az első iskolanapon kapják meg. Úgy számolnak, hogy pótrendelésre még szükség lesz, hiszen a bejövő évfolyamok még nem választottak nyelveket, fakultációt, ezért nekik utólag kell kérni könyveket.

Más iskolákban is érdeklődtünk, elmondták, rendszerezik a könyveket, előkészítik az elsejei osztásra. Megtudtuk azt is, a tanulók már érdeklődnek az iskolákban, érezni, hogy megkezdték a felkészülést a tanévkezdésre.

Igaz, elsősorban az elsősök szülei az aktívabbak ilyenkor, nekik még újdonság az iskola – fogalmazott az egyik pedagógus.


Tudnivalók

A legtöbb iskolában az első tanítási napon lehet átvenni a tankönyveket.

A tankönyvek díját szeptember 15-ig lehet befizetni.

A www.szuloifelulet.kello.hu oldalon van lehetőség a diákok adatainak ellenőrzésére, az iskolai tankönyvrendelések szülők általi jóváhagyására, a fizetős diákok tankönyvrendeléseinek pénzügyi rendezésére.

Utólagos pótlások

Általában minden tankönyv megérkezik hozzánk, ha valami hiányozna, akkor a Géniusz Könyváruházba küldjük a diákot – kezdte egy iskolaigazgató. – Azt gondolom, ott a legnagyobb a választék tankönyvekben, nyelvkönyvekben, így ott utólag biztosan lehet pótolni, ami hiányzik.

Megkerestük a könyváruházat is, amelynek vezetője, Kondás Vilmos elmondta, igaz, nem ők végzik a tankönyvosztást, de óriási választékkal készülnek az iskolakezdésre. Ha valami kell egy diáknak, azt náluk biztos megtalálja – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában