Helyi közélet

2016.07.29. 15:53

Még gyapjút is kártolhattak az ózdi gyerekek

Gömörszőlős, Ózd - Bevált programjuk lett az ózdi Erzsébet-táborozóknak a gömörszőlősi látogatás.

Gömörszőlős, Ózd - Bevált programjuk lett az ózdi Erzsébet-táborozóknak a gömörszőlősi látogatás.

Gömörszőlős az a hely, ahol lehet lovagolni, íjászkodni, kenyeret sütni, kézműveskedni, többek között nemezelni. Megtudtuk, immár már a 3. ózdi, Erzsébet-táboros csoport látogatott el a gömöri kis faluba. Vezetőjük, Kurták Viktória elmondta, a Bolyky Tamás Általános iskola idén 330 gyermeket táboroztatott az Erzsébet-program keretében, hetente más-más nevelőkkel. Ő azért hozta ide a csoportját a túranapon, mert a tavalyi táboroztatáskor, s osztályfőnökként az osztálykirándulások során is meggyőződött arról, hogy az itteni kiruccanások változatos és maradandó élményeket jelentenek.

Amikor mi ott jártunk, szintén ózdi gyerekek „lepték el” a falut, félszázan, egy részük épp a Gubanc Manufaktúra kártolóműhelyét. Molnár Csaba bemutatta nekik a gyapjúfeldolgozás egyes lépéseit, bevonva a gyerekeket is. Kétágú favillával „etették” a tépőgépet, közösen próbálták megsaccolni egy adag gyapjú tömegét. Azt, hogy hány éves a kártológép pontosan, még Csaba sem tudta megmondani, minthogy a maszekgyártású berendezésre nem jegyezték fel a készítési dátumot, így ő is csak tippelni tudja, hogy 100–120 éves lehet. Az 1 méterszer 2 méteres gyapjútekercs (hivatalos neve bunda) tömegét viszont az határozta meg jól, aki félkilónyit mondott. A legaranyosabb megjegyzést azonban az a kisfiú tette, aki a kérdésre, mit lehet készíteni a kártolt gyapjúból (minthogy kinézetre valóban hasonlít), azt vágta rá: vattacukrot!

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában