Helyi közélet

2016.07.17. 10:33

Egyre több szakmában hiányzik a munkás

Budapest - Kritikussá válik a magyarországi munkaerőhiány. Az ország befektetésektől eshet el.

Budapest - Kritikussá válik a magyarországi munkaerőhiány. Az ország befektetésektől eshet el.

Hogy nincs elég munkás Magyarországon, ez az utóbbi napokban akkor vált beszédtémává, amikor a kritikussá váló magyarországi munkaerőhiány kezelésére javaslatot dolgozott ki és ismertetett a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ). A vállalkozói érdekképviselet az anyagot eljuttatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és a legnagyobb munkaadói érdekvédelmi szervezeteknek.

Legalább mérsékelni kellene

A szövetség szerint a demog­ráfiai trendek következményeként a munkaerőhiánnyal elkerülhetetlenül számolni kell a következő években, reális célként ennek mérséklését, a trendek megállítását, lassú megfordítását lehet kitűzni.

Az átmeneti időben pedig minden lehetséges módon kezelni kell a munkaerőhiányt annak érdekében, hogy az elmúlt években elindult gazdasági növekedés folytatódhasson, a gazdaság működőképes maradjon.

Ezt kellene tenni

Az MGYOSZ javaslatában egyebek között rövidtávú célként fogalmazza meg, hogy kormányzati program szükséges a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására, a bérszínvonal, a reálbérek differenciált emelését pedig a vállalkozások jövedelemtermelő képességével összhangban, jogszabályi beavatkozás helyett tárgyalásos úton, illetve munkáltatói döntésekkel javasolja megoldani.

A szövetség szorgalmazza, hogy az aktív munkaerőpiaci eszközök között nagyobb arányban jelenjen meg a képzés, a munkaerő-kiváltó vállalati beruházások fokozott támogatása az EU-s források bevonásával, adókedvezményekkel és célzott központi fejlesztési programokkal.

Hosszú távú célnak jelölik meg a magyarországi munkaerő-kínálat és -kereslet egyensúlyának helyreállítását, a gazdaság bővüléséhez és a megfelelő kapacitások kihasználásához szükséges munkaerő biztosítását, ehhez szükséges eszköznek pedig a népesség és ezzel a munkaerőforrás folyamatos csökkentésének megállítását, a hátrányos helyzetűek hatékony integrálását, a duális képzés kiterjesztését, a belföldi mobilitás élénkítését tartják.

ÉM-összefoglaló

A vállalkozások negyedénél gond

Nem kellett soká várni a miniszter válaszára: a kormány határozott lépéseket tesz azért, hogy a Magyarországon egyre inkább tapasztalható munkaerőhiány ne legyen akadálya a gazdasági növekedésnek – nyilatkozta az MTI-nek Varga Mihály. Elmondta: a rövidtávú munkaerőpiaci prognózis keretében megkérdezett vállalkozások negyede jelezte, hogy bizonyos munkapozíciók betöltésekor munkaerőhiánnyal szembesül.

A hazai munkaerőpiacra leginkább az jellemző, hogy egyes ágazatokban és szakmaterületeken jelent növekvő gondot a munkaerőhiány – tette hozzá. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által benyújtott javaslatról a miniszter elmondta, annak több pontjával egyetértenek, így azzal is, hogy igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását.

Leszögezte: senkinek nem kell aggódnia, hogy emiatt elveszti az állását, hiszen csak azon szakmákról van szó, amelyekben nincs elegendő számú, megfelelően képzett hazai munkaerő. Az erről szóló szabályozás módosítása hamarosan megjelenik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában