Helyi közélet

2016.06.09. 17:43

Ünnepi Könyvhét Miskolcon - József Attila és Micimackó…

Miskolc - Továbbá Malacka, Bagoly és sok-sok könyv várja az idei könyvheti látogatókat az Erzsébet téren.

Miskolc - Továbbá Malacka, Bagoly és sok-sok könyv várja az idei könyvheti látogatókat az Erzsébet téren.

Hogy nagy költőnkkel, valamint a felsorolt mesealakokkal fotózkodni lehessen, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ötlete volt, miképp a tavaly megkezdett, középiskolások által készített Miskolci Értékek Kódex készítésének folytatása is.

Legyen ünnepe!

Aki nem tudná, a gondolat, hogy „legyen a könyvnek ünnepe”, Miskolcon fogalmazódott meg 1927-ben. Miskolcon azóta különös rangja van ennek a rendezvénysorozatnak, amelyen az országos kiadók újdonságai mellett a miskolci műhelyek kiadványaival is találkozhatnak. Annak, hogy nálunk egy nappal korábban (tegnap) volt a hivatalos megnyitó, mint Budapesten, némi kárát is látjuk Csorba István, a tér egyik könyves standján áruló boltvezető szerint.

– Sok kiadó oda tartogatja könyvheti újdonságait, így hozzánk csak némi csúszással jutnak el – mondja. Tőle tudjuk: sokan keresték előre a könyvheti csemegéket összefoglaló kiadványt, de ilyennel még ő sem találkozott. Az internetről is innen-onnan lehet csak összeszedegetni, úgy tűnik, nincs, aki egységesítse.

Keresni azonban keresnek konkrét újdonságokat, elsősorban a „női könyveket”, sokan érdeklődtek például Fábián Janka új könyve, az Utolsó Boszorkány felől. Lackfi János „Szóvihar”-át is vásárolják, alighanem számolnak azzal, hogy helyben dedikáltathatják is. (A József Attila-díjas költő nyitotta meg a programsorozatot.) Slágernek számít Grecsó Krisztián „Jelmezbálja” is.

Az üzletvezető elárulja, noha neki igazán volna alkalma elolvasni a könyveket enélkül is, egyre gyarapítja saját könyvtárát. Amit most biztosan megvesz, Charles Bukowszki: „Egy vén kujon további feljegyzései” lesz, már csak azért is, mert a korábbi kötetei is megvannak.

Még mindig a könyv

Megszólítunk egy hölgyet, aki vásárlási céllal érkezett.

– A mi családunkban még mindig a könyv az igazi ajándék. Most a menyemnek szeretnék örömet szerezni, ő is pedagógus, akárcsak én, ismerem az ízlését – árulja el dr. Czapné Tóth Sarolta, Vekerdi Tamás egy könyvét nézegetve.

A 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok miskolci rendezvényei közül a tér programfájának „levelei”, a sátrak alatt pedig a könyvek között lehet bőven tallózni. Akinek nem futná könyvekre, de kedvet kap az olvasáshoz, féláron válthat könyvtári tagságot a helyszínen található könyvtárbuszon.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában