Helyi közélet

2016.06.25. 16:06

Király Gábor melegítőjét irigylik

Abaújszántó - Mintegy hatvan gyerek vett részt az idei kapustáborban Abaújszántón.

Abaújszántó - Mintegy hatvan gyerek vett részt az idei kapustáborban Abaújszántón.

Árnyékban harminc fok, napon negyven... Európa-bajnokság Franciaországban, „portások” randevúja az abaúji város csodaszép pályáján. Ki ide, ki oda utazik – mindkettő kihagyhatatlan.

Tizedszer

Csütörtökön délelőtt a gyepen tartott „eligazítást” id. Soltész Zoltán, a tábor egyik főszervezője, s csapatában volt Sáfián Ádám polgármester is.

– Örülök, hogy az esemény jubilál és egyre többen jönnek el – kezdte a település első embere, majd így folytatta: – A magyar válogatott Európa-bajnoki sikere következtében focilázban él az ország, az eufória pedig hozzánk, Abaújszántóra is elért. Most minden magyarországi gyerek, hazai kapus Király Gábor akar lenni, viszik is a boltokból a szürke melegítőket, mint a cukrot.

Úgy látom, hogy a tábor lakói nagy elánnal dolgoznak, jó, hogy itt vannak, tréningezzenek, szabad idejükben pedig nézzenek körül, bőven van látnivaló a városban és a környéken.

A polgármester után id. Soltész Zoltán – aki egykor maga is polgármester volt Abaújszántón – „emelkedett” szólásra:

– Mivel valóban egyre több portás jön, jövőre két turnust tervezünk. Most ötvenhatan vagyunk, negyvenketten itt alszanak, tizennégyen reggel jönnek, délután mennek. A tábor sikere érdekében sokat dolgoztunk és munkánkat sokan támogatták.

Köszönettel tartozunk többek között Sáfián Ádám mellett, Osika József tállyai polgármesternek, Szentmártony György tanár úrnak, Kristóf Istvánné egészségügyi asszisztensnek, Zolnai Antalnak, a néhai Rakaczki Bence keresztapjának és a már elhunyt diósgyőri kapus családjának, továbbá Szaniszló Árpádnak, a művelődési ház technikusának.

Látogatást tettünk Rakaczki Bence sírjánál, melyre elhelyeztük a megemlékezés koszorúját.

Veréb is ott volt

A kapusok közül az egyik névadó, Veréb György a hétfői nyitónapon vett részt, aztán Bükre utazott, az ott edzőtáborozó DVTK-hoz, míg a másik, Kövesfalvi István ezúttal nem tudott Abaújszántóra jönni, mivel az U16-os válogatottal Japánban tartózkodik, fia, a 14 éves Krisztián elárulta, hogy édesapja a Távol-Keletről is felhívta és jó munkát kivánt neki.

Jelen van (volt) a hálóőrök részéről Farkas Balázs, Bíró Szabolcs, Angyal Tamás, Hrabina Alex, Bukta Norbert, valamint Rézsó Péter. Lapunk az utóbbit kérdezte a tapasztalatokról, a munkáról:

– Negyedik alkalommal hívtak Abaújszántóra, jól érzem magam, miként a gyerekek, ez, azt hiszem, látszik is rajtuk – mondta a 2010/2011-es bajnokságban, a Szolnok színeiben 7 NB I-es meccsen pályára lépő Rézsó Péter. – Évről-évre egyre nagyobb a létszám, tavaly negyvenhárman voltak, most közel hatvanan. Ennek, szerintem egyik oka a poszt iránti érdeklődés, a másik az a légkör, amit itt körbe veszi a gyerekeket, mert mindent megkapnak, amire szükségük van. A programot, a napi két edzést teljes mértékben mi állítjuk össze, minden olyan elemet, feladatot beleteszünk, ami egy kapus számára fontos.

A mai labdarúgásban már több a lábbal való dolgozás, így erre a részre hangsúlyt fektettünk. A korosztályokat ketté vettük, a 7-8-9 évesek, tízen, külön dolgoznak, velük sokkal több játékos gyakorlatot végeztetünk. Trend lett az utóbbi időben a dinamikus bemelegítés, bejöttek új módszerek, eszközök, igyekeztünk ezeket itt is beépíteni.

Sokan látják

1970-es születésű hálóőrrel való beszélgetés során – aki 2012 végén vonult vissza – nem kerülhettük ki a jelenleg is zajló Európa-bajnokságot, a magyarok, különösképpen Király Gábor teljesítményét.

– Gábor kiváló kapus, de ezt nyilván sokan látják – fogalmazott Rézsó Péter. – Több évtizednyi tapasztalat van benne, mögötte, remek klubcsapatai voltak, mindig keményen dolgozott.

Elmúlt 40 éves, akárcsak én, természetesen egy kapus ebben a korban már nem olyan dinamikus, mint mondjuk tíz évvel korábban, ezt tudom magamról, de az a rutin, ami van, viszi előre még őt is, ami nagy segítség a válogatottnak.

Sugárzik róla a magabiztosság, nem feszült... Tényleg úgy van, hogy ha a mezőnyjátékos azt érzékeli, hogy a kapus teljesen rendben van, maximálisan nyugodt, ura a helyzetnek, akkor az magabiztosságot ad az egész csapatnak.

A tábor pénteken ér véget, majd vasárnap este 21 órakor „folytatódik”, de már mindenkinek családi és baráti körben, a Magyarország – Belgium Európa-bajnoki mérkőzéssel.

Szurkoltak is a válogatottnak

A 2005-ös születésű Mátyus Dávid és a 2003-as Mátyus Milán együtt jelentkeztek a kapustáborba, Hernádkakról, ahová nagypapájuk kísérte el őket:

– A gesztelyi általános iskolába járok, ahol Bernáth Ferenc tanár bácsi javasolta ezt a tábort – árulta el Milán. – Két éve foglalkozom a focival, akkor Brazíliában volt a világbajnokság, eleinte a spanyoloknak szurkoltam, aztán a vége felé már a németeknek.

Elég kemények az edzések, de bírom, sok olyan fiú van itt, akik nagyobb egyesületekbe vannak leigazolva, akik emiatt tapasztaltabbak tőlem. Szerdán volt a programban úszás, aztán este kivetítőn megnéztük a magyar-portugál Eb-mérkőzést, rendesen szurkoltunk...

Kovács László, a nagypapa az alábbiakat fűzte hozzá: ,,Itt vagyok én is egész héten, bíztatom a srácokat, és beszélgetünk, többek között Soltész Zoltánnal, akivel nagyon jó a kapcsolat. A labdarúgást szeretem, én ugyan nem fociztam, de gyerekkoromban rajongtam a Vasasért..."

Negyedszer táborlakó

A kapustábor állandó szereplője Zilahy Patrik, a DVTK U14-es csapatának tagja, aki már negyedszer táborozik Abaújszántón.

– Nekem az a célom, hogy NB I-es kapus legyek. Álmom megvalósítsa érdekében mindenre kapható vagyok. Jól megy nekem a portáskodás és mire elérem a felnőtt kort, beszerzek magamnak egy olyan alsót, mint amilyet Király Gábor évek óta hord.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában