Helyi közélet

2016.05.03. 18:56

Öt esztendeje Borangolunk - Főszerepben az avasi pincék és a bor

Miskolc - Harmincöt pince és negyven borász várja a sok ezer érdeklődőt az V. Avasi Borangolásra. Interjú: Némedi Varga Zoltánnal, a Miskolci Borbarátok Társasága elnökével, a Borangolás főszervezőjével.

Miskolc - Harmincöt pince és negyven borász várja a sok ezer érdeklődőt az V. Avasi Borangolásra. Interjú: Némedi Varga Zoltánnal, a Miskolci Borbarátok Társasága elnökével, a Borangolás főszervezőjével.

Némedi Varga Zoltánéknak nem volt pincéjük az Avason. Mint elárulta, egyetemi évei alatt lett az Avasi Pincék szerelmese. Ennek a szimbiózisnak a gyümölcse a Borangolás. Erről is beszélgettünk.

Nem akarunk nagyobb rendezvényt, a korábbit finomítjuk. Némedi Varga Zoltán

Május 6-án és 7-én ismét a bor lesz a főszerepben, immáron ötödik alkalommal az Avason. Hogyan készülnek erre a hétvégi eseményre?

Némedi Varga Zoltán: Minél nagyobb egy rendezvény, annál többet kell dolgozni rajta. Öt évvel ezelőtt civilek összefogásával indult el ez az esemény, a Miskolci Borbarátok Társasága egyesület és az Avasi Borút Egyesület a két fő szervezője, és természetesen a város és sok civil támogatja a rendezvényt, meg maguk a pincetulajdonosok is. Több mint 35 pincében várjuk majd a látogatókat, és ha azt számoljuk, hogy van a 35 pince meg a segítők, akkor több mint 100 ember fog dolgozni társadalmi munkában azon, hogy ez a rendezvény létrejöjjön. Ez is az ereje a Borangolásnak. Igazából a kezdeteknél nem akartunk óriási rendezvényt, most már azért azzá vált a 40 borászattal és a helyszínekkel. Illetve most már van egy pénteki napunk is… Azért haladunk előre, és szeretnénk azt, hogy az emberek megismerjék az Avast, először is a miskolciak, mert ők sem ismerik, utána pedig az idelátogatók. Szeretnénk, hogy egyre többen menjenek fel.

Sokak szerint nem Miskolctapolca vagy Lillafüred, hanem ez, az avasi pincék Miskolc legértékesebb helye, merthogy ilyen a világon nincs, hogy egy városban felfelé sétálsz pár száz métert és felérsz egy pincesorra. Infrastrukturálisan hogy áll a hely?

Némedi Varga Zoltán: A város támogatása nélkül nem működne ez a rendezvény, és az ilyen típusú támogatások a legfontosabbak, mert igazából nem az kell, hogy egyik napról a másikra tökéletes legyen a pincesor, hanem inkább abba az irányba érdemes elmenni, hogy tiszta legyen, ki legyen takarítva, legalább az út mellett le legyen vágva a fű. Ez egy vadregényes hely, az szerintem sehol nem működik, hogy teljesen steril a terület.

Civilek és lokálpatrióták nélkül, és azok nélkül, akiknek pincéjük van az Avason, nem működne a Borangolás. Hogyan kell elképzelni, hány ember ennek a motorja?

Némedi Varga Zoltán: A Borbarát társaságban vagyunk 14-en, és általában ilyenkor valaki jobban benne van az alapszervezésben. Ez az egyesület elnöksége, a többiek a rendezvények előtt és közben segítenek. Egyébként fel van osztva az Avas a szervezők között. 40 borászt kell a helyszínre vinni, és ez megint egy olyan feladat, hogy nem az van, hogy megadunk egy teret, hogy ide gyere, ide kell bepakolni, hanem oda kell vinni a borászt a pincéhez, tehát logisztikailag sem egyszerű. Vannak fiatal önkénteseink, akik segítenek, és az Avasi Borút Egyesületnek a pincetulajdonosai, akik már egy-két héttel a rendezvény előtt kezdik az előkészületeket, takarítanak, festenek, várják, hogy jöjjenek az emberek. Sokan kérdezik, hogy miért nincs többször egy évben. A válasz nagyon egyszerű: ezek mind magánpincék. Köszönetet kell mondani, hogy mindenki a saját ingatlanába ingyen beengedi az embereket, és nagyon fontos, hogy a pincéiket megmutatják a tulajdonosok.

Meddig juthat el a rendezvény?

Némedi Varga Zoltán: Az előző években is volt rengeteg pince, akik nem voltak rajta a térképen, de kinyitottak, ez volt a legértékesebb, büszkén mutatták be pincéjüket. Tavaly közel 5–6000 ember volt. Azért kell sok pince, hogy eloszoljon a tömeg, mert a pincék befogadóképessége viszonylag kicsi. Most a Nagyavast erősítettük, ott lett több pince, és finomítani kell. Erősíteni próbáljuk a pénteki napot is: az avasi templomban lesz egy ingyenes Takáts Eszter-koncert. Volt egy olyan kérés, hogy legyenek gyerekprogramok, az idén a Borókás Népi Játszóház fog erről gondoskodni. A Borangolás napján, szombaton meg lehet nézni az avasi templomot is. Amiben fejlődünk például, az a Tourinformmal közösen készülő applikáció, és vannak kapcsolódó rendezvények is. Ekkor lesz az Erzsébet téren az I. Miskolci Civil Nap, ott is jelen leszünk, hiszen a Borangolás is civil rendezvény és ott is a civilek mutatkoznak be. Próbáljuk az öt évvel ezelőtti ötletünket tökéletesíteni, nem azt akarjuk, hogy nagyobb legyen a rendezvény, hanem csiszoljuk-finomítjuk.


(Kattintson a képre a teljes méretért!)


Névjegy: Némedi Varga Zoltán

Komlón született, hároméves volt, amikor Miskolcra költöztek. A borsod megyeszékhelyen járta iskoláit: a Herman Ottó Gimnáziumba, aztán a Miskolci Egyetem történelem szakára. Később az ELTE-n kulturális menedzser szakon végzett. Jelenleg a Miskolci Borbarátok Társaságának elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában