Helyi közélet

2016.05.04. 20:24

Kígyót-békát mondanak rá, pedig csak pókok…

Miskolc - Pókok, madarak, halak, egy teknős, egy leguán, egy agáma, na jó: meg egy sikló él velük.

Miskolc - Pókok, madarak, halak, egy teknős, egy leguán, egy agáma, na jó: meg egy sikló él velük.

Benedek Béla miskolci, hetedik emeleti lakásában párjával három kiskorút nevelnek, továbbá a felsorolt állatokat.

– Amikor csak egy másfél szobás házfelügyelői lakásunk volt, akkor egyebek mellett kétszáz kígyó lakott velünk. Akkoriban a vadaspark alkalmazottja voltam, s volt idő, amikor a hüllőház lakóinak jelentős része az én tulajdonomat képezte – meséli Benedek Béla. (Ezt az akkori igazgató megerősítette nekünk – a szerk.) Mint mondja, évek óta őt kéri fel a rendőrség és a katasztrófavédelem, ha hüllőket kell befogni.

„Családtagok”

A legnagyobb példánya egy 4 méter 20 centis tigrispiton volt (az ő tartásához már engedély kellett), amely – mint fotók tanúsítják – jó barátságban volt a gyermekekkel. Tűrte az állatsimogatókat is a vadasparkban, különböző városi rendezvényeken. (Több serleg – Miskolctól, Szerencstől, állatvédő egyesületektől – is bizonyítja, hogy hálásak voltak a lehetőségért nekik.)

Amikor Béláék nagyobb, a mostani MIK-es miskolci lakásba költöztek, már „csak” vagy 70 kígyó (többségük sikló) ment velük, de azoktól is sorra megváltak anyagi okok miatt. (Akad lakó, aki akkor látta őket, s máig mesél róluk rémtörténeteket.) A gabona- és a patkánysikló keresztezéséből lett, így ritkaságnak számító 9 utód egyikét egyszer Béla felfedezte egy állatkereskedésben, s visszavásárolta. Az él most velük egy jól zárt akváriumban. Továbbá egy – kígyóért cserébe kapott – pókcsapat közül hetven vár eladásra. (A már eladott 150-ből legalább 130-at nők vettek meg.) Béláék átváltottak madarakra: pintyek, kanárik, papagájok a szobában és az erkélyen. Béla párja állítja, amint besötétedik, mind elcsendesednek.

„Amikor ide költöztünk, a szint többi lakója hozzájárult, hogy a folyosón akváriumokat, bennük halakkal helyezzek el, s még pénzt is adtak, hogy kicsinosítsam a folyosót műanyag virágokkal. Eddig senkinek semmi baja nem volt az állatokkal, de nemrég az új közös képviselő felszólított, hogy mindent tüntessek el a folyosóról, még közlekedésfelügyelet két emberét is rám küldte” – panaszolja Béla, kérve, nézzünk utána, hogy joggal-e.


Megkérdeztük, kit zavar

Találomra becsengettünk néhány lakásba. Akik otthon voltak, azt sem tudták, hogy Béla állatokat tart, nemhogy zavarná őket. Mintegy kezünkre játszott a szerencse, megjelent a közös képviselő is, éppen a tűzvédelmi szabályzat egy passzusát ragasztgatta ki az ajtókra. Nyilatkozni, mint mondta, nem nyilatkozhatott, de azt hangoztatta előttünk: mindent el kell tüntetni a folyosókról, még egy cserép virág sem lehet a falon.

Nos, a mellékelt linkek alapján ennél összetettebb a kérdés. Az ominózus közlekedőre előírt 1,1 métert meghaladó sávon kívül helyezkedik el az akvárium, amelynek tartószerkezete jelenleg ugyan gyúlékony anyag, de a tulajdonos ígérete szerint pár napon belül vasszerkezetre cseréli ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában