Helyi közélet

2016.05.09. 16:12

Gömör Expo - Ki bemutatkozni, ki árulni, ki venni, ki pedig csak úgy, a maga örömére

Putnok - Túl a borlovagrend-avatáson, a horgász- és a vadásznapon is túl, ellátogattunk a 18. Gömör Expóra.

Putnok - Túl a borlovagrend-avatáson, a horgász- és a vadásznapon is túl, ellátogattunk a 18. Gömör Expóra.

– Tegnap, szombat este a Nótár Maryn egy gombostűt sem lehetett leejteni – bizonygatta a helyi médium operatőre, amikor kissé keveselltük a Gömör Expo vasárnap délelőtti forgalmát. Mi mindenesetre akkor jutottunk oda…

A kezdetektől fogva minden évben kijövünk, többször is. Horváth Margit

A vásárkapunál mögöttünk jövő kisgyerek éppen azt kérdezi: „Ana, mi az a gömölekszpó?” Anyukája pedig így válaszol: olyan hely, ahol kiállítók vannak.

Az első hát, hogy betérünk a sportcsarnokba, ahol a legtöbben – hiszen főként kisgyerekes családok érkeznek – az akváriumokban kiállított élő hüllők és kisállatok körül nézelődnek. Sőt, éppen vásárló is akad.

Egy édesanya saját 12 éves fiának és 7 éves keresztfiának teljesíti a vágyát: egy-egy törpehörcsögöt vásárol. Külön-külön dobozba kérik, nagy lázban vannak.

– Szerintem nem árt, ha egy gyerek kicsi korában megtanulja, mit jelent a felelős állattartás. A fiamnak már van két teknőse, bebizonyította, hogy gondoskodik róluk. Az még nem biztos, hogy a keresztfiam édesanyja örül majd a jövevénynek, de ha nem szívesen fogadná, akkor befogadjuk őt is.

Vétek volna kihagyni

Nem tér üres kézzel haza Horváth Margit és párja sem.

– Minden évben kijövünk, többször is. Most sem először vagyunk itt. Vittünk már haza a bejáratnál kiállított virágokból (a fekete petúniákon nekünk is kikerekedett a szemünk – a szerk.), most pedig bevásárolunk a teresztenyeiek „disznóságaiból”. Tegnap megkóstoltatták velünk, kihasználjuk a lehetőséget, vétek volna kihagyni, igazi házias ízek.

Mi is kapunk szíves kóstolót a finomabbnál finomabb füstölt mangalicatermékekből. Maga a polgármester, Brogli Attila szeli, az ő egészségére fogyasztjuk el, minthogy épp ma van a születésnapja. Nincs sok időnk, de végigsétálunk és itt-ott elbeszélgetünk.

Jellegzetes gömöri ételek

Odakint a színpadon egy ifjú énekesnő igyekszik bevonni a gyerekeket az éneklésbe, közös mozgásba, kevés sikerrel. Célba lőni, körhintán forogni, dodzsemezni sincs éppen kedve senkinek. Távolabb azonban vidám társaságok, a bográcsok, kondérok felől finom illatok csalogatnak. Egy férfi és egy egész hölgykoszorú. Kik lehetnek? – Mi a putnoki óvoda dolgozói vagyunk, 14 csoportban dolgozunk, 3 telephelyen – mutatkozik be a vezető, Elek Nagy Anikó. – Mi a mostani expónak is minden napjából kivettük a részünket. Az első nap felléptek az gyerekeink, a második nap a nagy gömöri lagzin is itt voltunk, a lánykikérőtől a menyecsketáncon is túl, ez a mai napunk pedig a főzésről szól. Aki evett már a főztünkből, tudja, hogy milyen. Nem véletlen, hogy bentről, az árusok közül is többen jelezték, hogy rájuk is számítsunk. Minden évben előre megbeszéljük, mi legyen, leginkább jellegzetes gömöri ételek. Eddig minden esztendőben más volt, most visszatértünk a legelsőhöz.

A kedvünkért körbeállják a fövésben lévő káposztás babgulyást. Fotózás közben elsorolják, mi mindent vásároltak már össze. Többek között ékszereket, masszírozót, festményeket, sajtokat, húsárut, csipkelekvárt. Többen is bizonygatják, legkivált Manóczki Béla karbantartó, hogy a csipkelekvárt illetően a trizsi asszonyokénak nincs párja. Az asszonyok pedig állítják: Bélának nincs párja, mert mindenhez ért, mindent megjavít.

Megszakítjuk a beszélgetést, mert egy érdekes kis csapat tűnik föl. Kriston Szilvia és párja, a talpig pásztorviseletbe öltözött Spander Péter néhány „kölcsönvett” gyermekkel. Ózdi hagyományőrzők. Minthogy kettejük oldalán is ott a karikás ostor, kérésünkre szívesen tartanak egy rögtönzött kis csattogtatós bemutatót. Szilvia tisztázza:

– Nem, mi nem kiállítók vagyunk, csak úgy eljöttünk, máskor is szoktunk – a magunk örömére.


Nem csak vásár

A szakvásár ideje alatt nemzetközi gazdasági és befektetési fórumot, valamint üzleti találkozót is tartottak. A szervezők – Tornalja és Putnok önkormányzata, a BOKIK, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Rimaszombati irodája, valamint Magyarország Kassai Főkonzulátusa szerint a putnoki Gömör Expónak a magyar-szlovák határvidéken való munkahelyteremtés eszközévé kell válnia. A tornaljai üzleti fórum gazdasági városnézéssel ért véget.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában