Helyi közélet

2016.05.30. 13:02

Akik tesznek pátriájukért

Komlóska - Magyarországi Falumegújítási Díj díjátadó ünnepséget tartottak Komlóskán.

Komlóska - Magyarországi Falumegújítási Díj díjátadó ünnepséget tartottak Komlóskán.

Komlóskán a Ruszin Parkban tartották meg a belügyminiszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter által 6. alkalommal kiírt „Magyarországi Falumegújítási Díj” díjkiosztó ünnepségét, egy falumegújítási konferencia keretében.

Címvédők

A rendezvénynek hagyományosan az előző kiírás nyertese adhat otthont.

A rendezvényen Komlóska is bemutatkozott egy falubejárás és beszélgetés keretében. A résztvevők így közvetlenül láthatták, hogyan néz ki egy díjnyertes település, milyen munkával érdemelték ki az első helyezést.

A díjátadón minden díjazott település saját standot rendezett be, ahol poszterekkel, kiadványokkal, népművészeti alkotásokkal, helyi termékekkel keltette jó hírét saját falujának.

A köszöntők és rövid szakmai előadások mellett nagy hangsúlyt kapott a díjazott települések eredményeinek vetítésekkel színesített bemutatkozása, tapasztalataik átadása.

Ezen kicsit bővebb teret kapott a 2015. évi kiírás nyertese, a Zala megyei Nagypáli.

Művészeti betétek teszik még élvezetesebbé az ünnepséget.

Falumegújítás

A falumegújítási mozgalmat paradox módon a Ceaușescu-i falurombolás hívta életre, sokan voltak ugyanis Európában, akik úgy gondolták, inkább megőrizni kellene ezt a településformát.

A St. Pölteni székhelyű ARGE 1988-ban alakult, nyolc közép-európai ország és tartomány – köztük hazánk – kezdeményezésére. Jelenleg 24 „rendes” és 4 partnertagja van, jellemzően a fejlettebb európai államokból, tagsága önkéntes.

Célja a falvak, a falusi életmód, az ott évszázadok alatt felhalmozódott értékek átmentése a jövő számára.

Nyitottnak lenni

A tavalyi pályázatot meghirdetők célja, hogy felkutassák, díjazzák és ezzel „reflektorfénybe állítsák”, azokat a települési közösségeket, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat.

A pályázat mottója „Nyitottnak lenni”, ami arra a tényre hívja fel a figyelmet, hogy a naponta változó világunkban a hagyományos megközelítések gyakran zsák­utcába torkollhatnak. Ösztönözni kívánja, hogy falvaink nyitott lélekkel tekintsenek az újra, hogy abból hasznuk származzon.

A győztest a BM nevezte az Európai Falumegújítási Díjra. A pályázati kiírásban meghirdetett falumegújítási díjak mellett kiosztásra kerülnek a Miniszterelnökség, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének különdíjai is.

- ÉM -


Eddigi győztesek

A korábbi kiírások győztesei sorrendben: Tápiógyörgye (Pest megye), Kazár (Nógrád megye), Alsómocsolád (Baranya megye), Újszilvás (Pest megye), Komlóska, Nagypáli (Zala megye).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában